A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Foszlós, fonott sós kalács: így lesz tökéletes a tészta

A házi, sós kalács tésztája könnyű, a vajtól szép sárga, a fonás pedig nagyon egyszerű!
Ha eddig még nem volt bátorságod, ideje, hogy megsüsd életed első húsvéti kalácsát. Ha készítettél már kelt tésztát, biztos, hogy ezzel sem gyűlik meg a bajod. Jól megy a sonkához és a tojáshoz, ráadásul a húsvéti asztal dísze lehet. A tetejére szórhatsz különféle magvakat is. 

Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ
50 dkg liszt
10 dkg vaj
3 dl tej
3 dkg élesztő
2 teáskanál só
1 db tojás
1 teáskanál kristálycukor

A TETEJÉRE
1 db tojás

Elkészítés:
Langyosíts meg egy deci tejet, rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg megemelkedik, és habos lesz. Ez körülbelül 10 perc. A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe készíts egy mélyedést, rakd hozzá az élesztőt, a tojást, a sót és a maradék langyos tejet. Jól gyúrd össze, közben fokozatosan dolgozd hozzá a vajat. Akkor jó, ha a tészta rugalmas, de nem ragacsos. Ha szükséges, rakj még hozzá kevés lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül egy órán át.

Ha a tészta a duplájára nő, rakd át lisztezett felületre, és gyúrd át. Oszd három egyforma részre, majd sodorj mindegyikből rudat. Fond össze, a két végét dugd a tészta alá. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tetejét felvert tojással. Keleszd 20-30 percig, majd előmelegített sütőben, 160-170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 40 perc alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések