Ha nincs gyakorlatod a sütésben, ezzel az olajos piskótával akkor is bátran próbálkozhatsz. Lekvárral töltve isteni.
Ha betartod a piskótakészítés alapvető szabályait, jól kidolgozod a tésztát, nem nyitogatod sütés közben a sütőajtót, az olajos piskóta szépen feljön, megtartja formáját, levegős lesz, és az állaga is tökéletes marad. Remekül tölthető, így, ha csak egy egyszerű sütire vágysz, kend meg lekvárral. Ha tényleg aranysárga piskótát szeretnél, tanyasi tojásból készítsd a sütit.
Hozzávalók 16 személyre:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
7 evőkanál olaj
6 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
lekvár
Elkészítés:
A tojásokat válaszd óvatosan ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval kezdd felverni. Közben add hozzá kanalanként a cukrot, a vaníliát, és verd kemény habbá. Rakd hozzá egyesével a sárgákat és az olajat, majd, amikor a massza homogén, forgasd hozzá a sütőporral vegyített lisztet. Ekkor már csak fakanállal vagy spatulával dolgozz, hogy ne törd össze a habot.
A sima masszát simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és told előmelegített sütőbe. Süsd meg 170 fokon körülbelül 30 perc alatt. Amikor már jó az illata, magas és szép aranysárga, végezz tűpróbát. Szúrj a tésztába egy hegyes tűt vagy fogvájót. Ha üresen húzod ki, elkészült. Várd meg, míg kihűl, majd vágd ketté, és kend meg lekvárral. A tetejére porcukrot is szórhatsz.
0 Megjegyzések