A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

5 tudományos bizonyíték, hogy segít a fogyásban, ha elég vizet iszol

Ennél olcsóbb és egyszerűbben elérhető fogyókúrás „csodaszer” még nem volt!
Hatékonyabban tudsz tőle edzeni

Ha odafigyelsz a folyadékbevitelre, sokkal látványosabb eredményeknek örülhetsz. Szomjúságérzet sajnos csak akkor jelentkezik, amikor a testsúlyod nagyjából 2%-ának felel meg a vízveszteséged. Ez olyan sok, hogy már az anyagcsere lassulásával jár. Megelőzheted a bajt, ha eleve gondoskodsz a napi 2,5 literes adagról, amit igény szerint tovább emelhetsz – csak alá ne menj! Nyolc pohár sohasem lesz elég, ha rendszeresen edzel. Kivéve, persze, ha több mint három decis pohárral méred. Az American Council on Exercise kutatásai szerint edzés előtt fél litert érdemes legurítanod, közben pedig negyed litert félóránként.

Felpörgeti a zsírégetést

A víz megnöveli azt az időtartamot, amíg a szervezeted zsírt éget. És ez nemcsak az edzések alkalmával igaz, hanem a mindennapi tevékenységek, illetve anyagcsere-folyamatok közben is, amelyek ugyancsak energiát igényelnek. A Journal of Endocrinology & Metabolism című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján fél liter víz megivása átmenetileg 30%-kal növeli a metabolikus rátát. Azok pedig, akik 1,5 literrel növelik a vízfogyasztásukat, naponta 200 kalóriával többet égetnek el anélkül, hogy bármi mást megváltoztatnának az életmódjukkal kapcsolatban.

Segít leküzdeni az éhséget

És ez nemcsak a térfogatpótló hatásról szól, hiszen az agy gyakran hasonló módon jelzi az éhséget, mint a szomjúságot. Így előfordulhat, hogy amikor a szervezetednek vízre lenne szüksége, farkaséhségként tolmácsolod. Még az elvileg egyértelmű éhségjelzők – például a gyomorkorgás vagy az energiahiány – is árulkodhat szomjúságról úgy, hogy igazából egy árva kalóriára sincs szükséged. Az Oxford Egyetem 2015-ös kutatása szerint egyébként azok, akik fél liter víz megivása után állnak neki az evésnek, lényegesen kevesebb kalóriát visznek be, ami különösen jó hír a fogyni vágyókra nézve. 

Növeli az energiaszinted

Amikor kellő energiával rendelkezel, jobban megy az edzés, ritkábban sóvárogsz ételek után, és eleve könnyebben ráveszed magad a céljaid elérését segítő magatartásra. Mivel a tested majdnem 70%-át víz alkotja, ez a vegyület kulcsszerepet játszik a sejtjeid közötti kommunikációban és az agyműködésben is; tehát a megfelelő folyadékpótlás tudatosabb viselkedést tesz lehetővé – mondja Dr. Leah Kaufman, a New York-i Langone Medical Center dietetikusa.

Addig sem mást iszol

Nem üdítőt, nem gyümölcslevet, nem kávét és nem alkoholt. Ez az egy érv már önmagában is elég lenne a víz mellett, hiszen a felsoroltak komoly akadályt jelenthetnek a fogyásban és a súlytartásban is. Sajnos sokan hajlamosak rá, hogy akár egy főétkezésnyi kalóriát is legurítsanak a torkukon folyékony formában, aminek ráadásul a nagy része cukor. Egy 2015-ös amerikai felmérés alapján viszont minden deciliter víz elfogyasztásával 20 milliliterrel kevesebb kalóriás innivaló csúszott le a résztvevők torkán, ami azért biztató.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések