Hirdessen itt

Búcsú az úszógumitól: életmódtippek a lapos hasért

Jó hír: a siker kulcsa nem a koplalás és a hasprés.
Egyél több rostot!

A feldolgozott élelmiszerek világában sajnos a rostos gyümölcslé jelenti a fő rostforrást, ami az emberi szervezet számára messze nem eszményi állapot. Szerencsére a leveles zöldek, a teljes értékű gabonafélék és a hüvelyesek mind alkalmasak arra, hogy pótold belőlük a szükséges rostmennyiséget.

Ez kulcsfontosságú a deréktájon felhalmozódó zsigeri zsír leadásának és távol tartásának szempontjából, hiszen a rostok nagy szerepet játszanak a teltségérzet kialakulásában, a bélfal tisztításában, a tápanyagok felszívódásának elősegítésében, illetve az emésztés egyensúlyának megőrzésében.


Ne foglalkozz a "szuperételekkel"!

A lapos hasat ígérő "szuperételekről" és "szuperitalokról" egytől egyig ki szokott derülni, hogy a klinikai tesztek során mégsem teljesítenek olyan jól – sőt: leginkább sehogy. Persze, semmi gond nincs azzal, ha megkívánsz egy divatosnak számító újfajta élelmiszert, de a címkére, az összetételre és a származási helyre mindig figyelj! A tartósított egzotikus gyümölcsök például biztosan nem segítenek elbúcsúzni az úszógumitól, még ha az íz kedvéért jól is esik megkóstolni őket.

Ha tényleg szuper ételekre vágysz és lapos hasra, a rostbevitel kapcsán említettek mellett voksolj inkább a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

Ne csak hasra eddz!

Nincs olyan varázsgyakorlat, ami lapos hasat csinál egyik napról a másikra. Még akkor sem, ha vért izzadva lenyomsz belőle ötszázat. A helyesen végzett felülések és hasprések valóban az edzésprogramod hasznos részei lehetnek – de csak akkor, ha valóban figyelsz a helyes technikára, és nem vagy rest átmozgatni a tested többi részét sem.

Helyi fogyás ugyanis nem létezik: a tested genetikai kódoltságán és felépítésén múlik, hogy mikor nyúl annak a területnek a zsírraktárához, amelyiket karcsúbbnak szeretnéd látni. Vannak, akik hasból fogynak először, míg mások onnan utoljára. De akinek nem volt mázlija a génlottón, kitartó munkával ugyanolyan szép lehet a pocija!

Ne rémülj meg az úszógumid méretétől!

Jó hír, hogy akármekkora súlyfelesleget le lehet adni. Így bármennyire is kritikus a jelenlegi helyzet, igenis elérhető az egészséges és formás test. Tény és való, hogy a hasi zsírpárnák mind közül a legkárosabbak az egészségre – hiszen negatívan hatnak a belső szervek működésére, az anyagcserére és a keringésre –, de pont azoknak a leadásával tehetsz a legtöbbet magadért, és juthatsz a legátütőbb eredményre.

Terjedelmesebb pocakkal valószínű, hogy más testtájról is akad fogynivaló. Ilyen esetben ne holnap kezdj neki az életmódváltásnak, hanem még ma! Minden nap számít, amivel hozzájárulhatsz az életed meghosszabbításához. A pluszkilók mennyiségétől függően a személyi edző mellett érdemes akár dietetikussal vagy obezitológus szakorvossal is konzultálni. 

Válogass a zsírok között!

Zsírbevitelre szükség van. Még akkor is, ha ez a kifejezés szinte szitokszóvá vált a táplálkozásban. Ma már szerencsére tudjuk, hogy léteznek "jó" és "rossz" zsírok. Utóbbi kategóriába tartoznak a telített zsírsavak, amelyek főleg állati eredetű élelmiszerekben találhatóak meg, és a transzzsírok, amiknek a fő forrását manapság a hidrogénezett növényi olajok jelentik. Ezeket érdemes messzire elkerülni!

Jöhetnek viszont helyettük az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak, amikben bővelkedik többek között a mediterrán konyha: a halfélék, az olívaolaj és az avokádó például ilyeneket tartalmaznak, és a gyakran emlegetett omega-3 is ennek a díszes társaságnak a tagja.

Kombináld a futást és az erőedzést!

A makacs hasi zsírpárnák leadásához jól átgondolt edzésterv kell, amiben akár szakértő segítségét is kérheted. Ha ugyanis egyoldalú a mozgásprogramod – tehát egyfajta sportot választasz, és nem változtatsz időnként az alkalmak felépítésén –, akkor hiába érzed ugyanolyan fárasztónak, jelentősen csökken a hatékonysága.

Kutatások bizonyítják, hogy zsírégetés szempontjából az intervallum edzés a legjobb. Akármit is csinálsz, vigyél bele olyan 30 másodperces időintervallumokat, amikor tényleg mindent beleadsz! Ezzel elérheted, hogy utána még hosszú órákkal később is turbó üzemmódban működjön az anyagcseréd.

Aludd ki magad!

Lusták álma a feltételezés, miszerint fekve is lehet fogyni. Ez viszont nem vicc! Aki ugyanis a természetes alvásigényének megfelelő mennyiségű éjszakai pihenésre tesz szert, annak jobban működik az anyagcseréje, jobb a hormonális egyensúlya, ráadásul a nap során kevesebb kalóriát is visz be.

Vigyázat: az ideális alvásmennyiség viszonylag széles keretek között változhat: valakinek alig 6 óra is elég, míg másnak több mint 8 is kevés. A lényeg, hogy te tudd, mennyi szundikálásra van szükséged, és annak megfelelően szervezd az életedet. 

Ne álmodj zsírleszívásról!

Elterjedt tévhit, hogy a zsírleszívás a túlsúly leadásának fogyókúra nélküli alternatívája. Valójában viszont olyan testkontúr javító műtétről van szó, amit kifejezetten azoknak ajánlanak, akik már elérték a kívánt súlyt, ám szeretnének megszabadulni még valamennyi makacs helyi zsírszaporulattól.

A leszívott zsír általában csak 0,5-2,5 kg-ot tesz ki, ráadásul az életmódváltást vele sem lehet megúszni: ha ugyanis a páciens ugyanolyan egészségtelenül táplálkozik és mozgáshiányosan él utána, akkor akár kontúrdeformitás vagy más esztétikai probléma is kialakulhat. A hízásról nem is beszélve, hiszen zsírsejtek attól még ugyanúgy jelen lesznek a szervezetben.

A plasztikai műtétet majd akkor vedd fontolóra, ha a túlsúly leadását követően úgy érzed, hogy étrenddel és sporttal már nem tudsz tovább alakítani a testeden, holott a külső-belső harmónia megéléséhez fontos lenne.

Őrizd meg a nyugalmadat!

Ha stresszelsz, akkor megnő a szervezetedben a kortizol nevű hormon szintje, ami fokozott cukor- és zsírbevitelre ösztönöz. Ennek evolúciós oka van: vészhelyzet esetén a tested tartalékolni akar. A stressz ráadásul rontja az alvás minőségét, csökkenti a sportolási hajlandóságot, sőt még alkoholfogyasztásra is ösztönözhet, ez a trió pedig igazán kedvez a pocaknövesztésnek.

Szóval lazíts, pihenj, relaxálj, meditálj és érezd jól magad! Nemcsak a hasad miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések