Foszlós, vajas kalács: megbízható, kipróbált recept a szomszédasszonytól

Ez a klasszikus kalács akkor lesz igazán foszlós, ha fokozatosan adagolod hozzá a vajat.
Hideg, téli estéken a friss, langyos házi kalács biztosan nyerő. A legnépszerűbb péksütik egyikét otthon is elkészítheted. Türelemmel és kis odafigyeléssel biztosan nem hibázod el. A szomszédasszony szerint akkor lesz az igazi, ha nem géppel, hanem kézzel dagasztod a tésztát. Lekvárral, mogyorókrémmel még ellenállhatatlanabb. 

Hozzávalók:

A tésztához
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
2 db tojássárgája
5 dkg cukor
1.5 dl olvasztott vaj
1 csipet só

A tetejére
1 db tojás

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, és mehet hozzá az élesztő. Hagyd felfutni, azaz várj körülbelül 10 percig, amíg megnő a térfogata, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a tojásokat, a maradék cukrot, a sót és a vaj felét. Kezdd összedolgozni, dagasztás közben öntsd a tésztához a maradék vajat. Ezután formázz belőle gombócot, majd pihentesd körülbelül egy órán át.

Amikor a duplájára nő, gyúrd át, majd fond össze két vagy három rúdból, esetleg rakd egyszerűen egy kivajazott, liszttel megszórt kalácsformába. Kend le a felvert tojással, és pihentesd még 20 percig. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd szép pirosra 35-40 perc alatt. Ha kész, fordítsd ki a formából, és hagyd kihűlni. 

0 Megjegyzések

Hirdetés