A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pomelo: a legnagyobb citrus

A pomelo nem narancs és nem grépfrút, hanem a kettő keveréke. Méretével tekintélyt követel a citrusfélék között, és a C-vitamin aranybányája.

A pomelo igazi kincs

A pomelo, vagy pummelo (Citrus grandis) egy különleges, Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs, neve a maláj "pumpulmas" szóból ered. Kínába i.e. 100 körül kerülhetett, ahol a mai napig nagyon népszerű citrus. Termesztik többek között Thaiföldön, Tajvanon és Vietnámban, sőt kisebb mennyiségben az Egyesült Államokban (Florida, Texas, Kalifornia) és Izraelben is.

A pomelo a grépfrútnál szárazabb

A gyümölcs első ránézésre olyan, mint egy óriás grépfrút, héja azonban jóval vastagabb, szivacsosabb. Ízében a keserűtől az édesig változhat, húsa a grépfrúténál szárazabb, színe halványsárga, rózsaszínes, vagy akár a piros is lehet, apró magokkal a belsejében. A gerezdeket fehér hártya borítja, amit könnyedén lehúzhatunk róla. Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon. Hosszú tárolás után a héja elkezd száradni, de a gyümölcshús belül továbbra is lédús marad.

Miért jó a pomelo?

Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az immunerősítés mellett kiválóan szabályozza a vérnyomást is. Zsírégető enzimjeinek köszönhetően fogyókúrák során is segítségünkre lehet, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm. A pomelo illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Tippek-tanácsok pomelórajongóknak

Az európai piacokra a többi citrusfélénél ritkábban jut el, ennek ellenére hazánkban is egyre népszerűbb. Gondosan csomagolva, hálóban érkezik, ezért vásárlásakor érdemes figyelni a héj állapotára. Minél sárgább a vastag burok, annál valószínűbb, hogy sikerült egy édes gyümölcsöt kifognunk, ha viszont arra törekszünk, hogy gazdag legyen tápanyagokban, a rózsaszín húsút válasszuk! Akár magról is szaporítható, mint a többi citrusféle, bár otthon nem nő olyan terebélyesre, mint vadon. Ha termést is akarunk a fáról szüretelni, oltani vagy szemezni kell az otthon nevelgetett alanyt.

További érdekesség a pomelóról

Távol-Keleten kultikus gyümölcsnek számít, állandó kísérője a holdünnepeknek, ilyenkor többek között sapkát készítenek belőle.  Erőteljes illatú virágából Vietnámban parfüm készül, főzetét a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában az epilepszia, azekcémaés a kolera tüneteinek enyhítésére használják. Magját köhögés, lumbágó és emésztési zavarok esetén alkalmazzák, levét pedig lázcsillapítóként adják a betegeknek - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések