A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Milyen az ideális páratartalom a lakásban?

A fűtés csökkentheti a lakás páratartalmát, és ez betegségekhez vezethet. De milyen a megfelelő páratartalom?
A fűtési szezon beindulásával csökken a lakás levegőjének páratartalma, ez elsősorban a központi fűtéses lakásoknál fordulhat elő. Minél nagyobb a kinti és a benti levegő közötti hőmérséklet-különbség, annál szárazabb lehet a levegő a szobában. Megkérdeztük Dr. Kaszó Beáta, allergológust, gyermek-tüdőgyógyászt, hogy milyen a megfelelő páratartalom a lakásban, és hogyan érhetjük azt el.

A páratartalom a hűvösebb hónapokban akár 20 százalékra is visszaeshet, ami a bőr, a szem, a nyálkahártyák kiszáradásához vezethet. Egészséges emberben a nedves, csillószőrrel fedett légúti nyálkahártyán megtapadó kórokozókat az állandó ritmusos mozgású csillószőrök eltávolítják a szervezetből. Ezt a védelmi funkciót a száraz levegő hátrányosan befolyásolhatja, könnyebben kialakulnak a légúti fertőzések, száraz köhögés, orrvérzés jelentkezhet.

Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-60 százalék közötti, de igazán kellemesen 50 százalékos páratartalom mellett érzi jól magát az ember. Emellett természetesen a helyiség hőmérsékletet is figyelni kell (a legjobb a 20-22 fok), hisz ez a kettő együtt befolyásolja a közérzetet. Otthonra célszerű beszerezni egy egyszerű műszert, a higrométert, mely méri a helyiség aktuális páratartalmát. Ha a páratartalom 40 százalék alatti, akkor a levegő nedvességtartalmának pótlására, azaz párásításra van szükség.

Az egészségügyi problémák elkerülésére a hidegpárásítók a legalkalmasabbak. Olyan készüléket kell választani, mely a folyadékot apró cseppekké bontja, s páraszerű formában juttatja a szoba levegőjébe. Ugyanakkor a párásítást sem szabad túlzásba vinni. A 60-70 százalék fölötti páratartalom kedvez a penészgombák és háziporatkák szaporodásának, mely fokozza az allergia kialakulásának valószínűségét. Ilyen esetekben páramentesítővel kell csökkenteni a levegő nedvességtartalmát  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések