A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kézremegés leggyakoribb okai

A kézremegést legtöbben reggelente veszik észre, amikor kézbe veszik telefonjukat vagy kávéjukat. A dolognak számos oka lehet - bizonyos esetekben akár komolyabb betegség is állhat a háttérben.

Parkinson-kór

A Parkinson-kórhoz kapcsolódó remegés nyugalmi állapotban jellemző, például olyankor, amikor a kéz, illetve a kar csak simán "lóg" az oldalunk mellett, és egyik izom sem dolgozik. Ez a remegés sokszor nem véletlenszerű, hanem ritmikus, és nagyon gyakran a hüvelykujjat és a mutatóujjat érintve jelentkezik. Parkinson-kór során bizonyos agysejtek egyszerűen elpusztulnak. Ennek pontos okát még kutatják, az viszont már tudható, hogy ilyenkor dopaminhiány jelentkezik az agyban, amely a remegés mellett tikkelést is okoz, illetve nehézségeket a beszéddel. A betegség általában 60 éves kor felett jelentkezik, de ritka esetekben fiatalabbakat is érinthet.

Stressz

Gyakorlatilag minden embernek remeg a keze, de nagyon enyhe, gyakorlatilag láthatatlan mértékben, ami a szívverés, a véráramlás, és egyéb, a testben zajló folyamatok eredménye. Bizonyos körülmények között ez a remegés láthatóvá, érzékelhetővé válik, például nagy fokú stressz, illetve szorongás esetén. Ezért van, hogy ha például sok ember előtt kell beszélnünk, vagy tériszonyosként lenézünk egy magas épület tetejéről, akkor remegni kezd a kezünk. A stresszes remegésen sokat segíthet a jóga és a meditáció.

Túl sok koffein

Ahogy a túl sok stressz, úgy a túlzásba vitt koffeinfogyasztás hatására is remeghet a kezünk. Ha ilyesmit tapasztalunk azután, hogy kávét vagy más koffeintartalmú italt fogyasztottunk, akkor itt az ideje csökkenteni az adagot. Ha viszont a koffeincsökkentés hatására sem múlik a tünet, akkor érdemes lehet beszélni erről az orvosunkkal.

Különféle gyógyszerek

A koffein és a stressz mellett bizonyos gyógyszerek szedése miatt is remeghet a kezünk. Az asztmagyógyszereknél például viszonylag gyakori mellékhatás, de amfetaminszármazékok, illetve szerotonint tartalmazó szerek esetében is előfordulhat.

Kimerültség

Ha nem alszunk eleget vagy kicsit túledzettük magunkat, esetleg fizikailag a szokásosnál jóval megerőltetőbb napunk volt, akkor a kimerültségtől remeghet a kezünk, sőt akár más testrészeink is. Ha viszont kezünk szinte állandóan remeg, illetve a remegés a fáradtság hatására rosszabbodik, mindenképpen forduljunk orvoshoz  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések