Hirdessen itt

Szólólemezt készített Márton András, a KFT dobosa

Szerzői albumot készített Márton András, a KFT együttes dobosa. A Szívgárda című lemez fele-fele részben tartalmaz új, valamint anyazenekarával az elmúlt években rögzített felvételeket.

"Már a KFT megalakulása, 1981 előtt énekeltem, egy éven keresztül vendéglátóztam, akkor Beatles-dalokat meg egy-két nemzetközi slágert adtam elő a dobolás mellett. De a kettőt egyszerre nem igazán szeretem, a KFT-ben sem gyakran volt olyan, hogy dobolás közben énekeltem, csak néhány koncerten, tévéműsorokban. Stúdióban, lemezre az más, a 2000-es évektől néhány alkalommal, egy-egy szám erejéig előfordult" - mondta Márton András az MTI-nek.

Mint megjegyezte, évtizedek óta készít házi demófelvételeket az ötleteiből, de azokat a közelmúltig nem nagyon mutatta meg másoknak. Hozzátette: volt benne ambíció saját számok megjelentetésére, de a fontosabbnak tűnő teendők, elsősorban a KFT ügyeinek intézése, a Sc.Art együttes megalapítása, a produceri munkák energiái jelentős részét lekötötték. Az elmúlt másfél évben azonban több ideje volt saját magával foglalkozni.

"Összegyűlt jó néhány dal, kialakult egy zenei és szövegvilágbeli koncepció. A számokhoz eredetileg angol nyelvű szövegek, szövegkezdemények születtek, így szólaltak meg bennem. Persze az a kezdetektől egyértelmű volt, hogy magyar dalszövegeket is írok a számokhoz. Végül csak egy angol maradt, fura módon éppen a címadó Szívgárda, vagyis Guard of Hearts. Erre is elkészült magyarul, de a felvételek utolsó pillanataiban úgy döntöttem, azt még érlelem, ráadásul közben az angol verziót nagyon megszerettem" - mesélte a zenész.

Kitért arra, hogy a szívgárda kifejezés régóta izgatja, foglalkoztatja. "Olyan szó, ami sok képet rejt magában emberekről, viszonyokról időtlenül, a mában, a múltban, a jövőben. A lemez szövegvilágához nagyon passzolt. Később utánanéztem, használták-e mások. Mint elnevezés létezett, egy újsághoz kötődő gyermekmozgalmat hívtak így a múlt században" - mondta. A címadó dal alapjai másfél évtizede születtek meg, még a KFT Higiénikus ember című lemezének készítése idején, az akkori felvételről hallható a mostani lemezen a zenekar másik három tagja, Laár András, Bornai Tibor és II. Lengyelfi Miklós.

"KFT-lemezeken már szerepelt a Szerelem az űrhajó, a Madárijesztő, a Hiányzó láncszem és a Szép új másvilág, amelyek zenéjét én írtam és az utóbbi kettő szövegét is. A Hiányzó láncszemet annak idején egyedül játszottam fel a házi stúdiómban. Ezek a dalok jórészt magánkiadású lemezeken jelentek meg és azok nem igazán jutottak el a közönséghez, még a KFT-rajongók egy részéhez sem" - fejtette ki.

Úgy vélte, Bornai Tibor és Laár András ironikus és humoros szövegvilágához képest ő más forrásokból táplálkozik, ugyanakkor a KFT-re jellemző gondolatvilágot tekintve "valahol azért egy húron pendülünk".

A Szívgárda-album első öt dalában a dobolás és az éneklés mellett Márton András szintetizátoron is játszott. A Csak alszom, a Kérj bármit, a Zumamma és a Kalapácsember című számban Mohai Tamás gitárjátéka hallható: ő egy rövid ideig maga is volt KFT-tag, a 2000-ben megjelent Éljen a szerelem! című lemez idején, az akkor más utakat kereső Laár András helyén. "Tomival a zenekarból történt távozásakor nem volt felhőtlen a viszonyunk, de évekkel később találkoztunk egy fesztiválon és megbeszéltük a dolgokat. Nagyon szeretem a gitárjátékát, a muzikalitását, a kicsit provokatív személyiségét, azt, hogy amiket csinál, abból árad az erő".

Négy dalban Háry Péter basszusgitározott, ő a Csak alszom hangszerelésében is részt vállalt. Premecz Mátyás ezúttal nem Hammond-orgonált, hanem zongorázott, Kelemen Angelika és Szekeres András vokálozott, a felvételeket keverő Péterffy Máté egy dalban akusztikus gitáron hallható, a Kalapácsemberbe a Csillag kórus is belekerült.

Az albumnyitó Csak alszom című szám masteringje a Beatles által is használt legendás londoni Abbey Road stúdióban készült. Márton András elismerte, hogy e mögött Beatles-rajongása is áll (korábban a zenekar valamennyi dalszövegét lefordította magyarra, ezek 1990-ben Yesterday címmel kötetben is megjelentek). A Csak alszom videopremierje (rendező: Karsai Kata és Erdész Tamás, operatőr: ifj. Hámory Csaba) már az ősszel megvolt - a klip sikerrel szerepelt a magyar klipszemlén. A lemez részben közösségi finanszírozásban, a rajongók által összedobott pénzből és az NKA támogatásával készült.

Az anyag az online terjesztésen túl pénteken CD-n is megjelent. "A közeljövőben nem tervezek koncertezést a lemezanyaggal, élő fellépés, ha lesz, legkorábban valószínűleg jövő ősszel".

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések