Habár külsőre nagyon hasonlít a miénkre, egy lényeges pontban eltér.
Szinte minden nemzetnek megvan a maga ikonikus levese, elég a phóra gondolni, vagy a francia hagymalevesre. A gulyás talán a legismertebb magyar étel, pedig az írek is előszeretettel fogyasztanak hasonlót: ők azonban kizárólag birkahúsból készítik!
Hozzávalók 5 személyre:
1.5 kg csontos birkahús
3 darab vöröshagyma közepes
1 evőkanál zsír
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
2 evőkanál finomra aprított petrezselyem díszítéshez
4 szelet szeletelt bacon
1 kg burgonya
3 darab sárgarépa
2 csésze húsleves alaplé
1 kávéskanál kakukkfű
Elkészítés:
Az ír gulyás hagyományosan birkahúsból készül. Ez onnan eredeztethető, hogy a zsenge bárányhúst a szegény farmerek nem szívesen főzték meg levesnek, ugyanis lassú tűzön párolva és főzve az idősebb birkának is hasonlóan omlóssá válik a húsa.
A fazékban forrósítsd fel a zsírt vagy olajat, majd futtasd át rajta a szalonnakockákat. A ropogósra pirult szalonnát vedd ki, majd a zsírtalanított, felkockázott birkahúst barnulásig süsd a zsírjában. Egy mély, vastag aljú edényben a felkarikázott burgonyát, sárgarépát és a hagymát fűszerezve rétegezd a szalonnával és a húskockákkal. Két réteg bőven elegendő.
A leveskockából vagy húsból főzött húslevest öntsd a rakottas tetejére, szórd meg egy kis kakukkfűvel, és közepes lángon letakarva forrald fel. Forrás után vedd le a hőmérsékletet, és kis lángon legalább egy órán keresztül hagyd rotyogni, amíg a hús meg nem puhul.
0 Megjegyzések