A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így hat az időjárás az egészségünkre

Az időjárási változások látszólag nem túl változatosak. Változik a hőmérséklet, a csapadékhelyzet, a légnyomás, a felhőzet, a napsütés, azaz csupa olyan dolog, amihez a szervezetünk hozzászokhatott. Mégis jelentős hatást gyakorol az egészségünkre, ha a környezeti tényezők megváltoznak. Sorra vesszük, hogyan - írja a Házipatika.com.
Ha e látszólagos egyszerűség mélyére pillantunk, a környezeti hatások olyan sokszínűsége tárul fel, amellyel egy egész tudományág foglalkozik, a biometeorológia. Ezen a kicsi, de változatos területén azt tanulmányozzák, hogy hogyan és miért hat az időjárás az élőlényekre. A meglévő betegségek tüneteinek megváltoztatásától, az állapotváltozások előidézésén keresztül a szervezetben tapasztalható átmeneti fiziológiai változásokig az időjárás hatása az egészségre elég messzemenő.

Nehéz kitalálni, melyik változás hat ránk

De ma még elég pontatlanok a tudósok annak meghatározásában, hogy pontosan hogyan hatnak az egyes időjárási események az emberi szervezetre. Különösen a fájdalmat és a lelki egészséget érintő változásoknál tapogatóznak a sötétben, amit Grady Dixon, a Mississippi State University  kutatója is megerősítette a Weather.com-on.

"Amikor az időjárás változik, sokszor nem csak egy-egy tényező módosul. Van hőmérséklet-változás, megváltozik a szél vagy a felhőtakaró. Nehéz kitalálni, hogy melyik változás hat az emberekre. Nagymértékben az emberi érzékelésre támaszkodunk, s annak alapján próbáljuk számszerűsíteni, hogy e változások hogyan befolyásolják az embereket" - fejtette ki a kutató.

Mivel az éghajlatváltozás is hatással van az emberi egészségre, Dixon szerint ez a tudományág egyre fontosabbá fog válni. A kutató- aki az éghajlat, az időjárás, az érzelmi egészség és az öngyilkosságok összefüggéseit elemzi - úgy véli, hogy a tudósok egyre közelebb kerülnek hozzá, hogy meg tudjanak jósolni bizonyos emberi viselkedéseket az időjárás alapján. Néhány dologról azonban biztosan tudjuk, hogy befolyásolja az időjárás, sőt ezek magyarázata is ismert.

Vérnyomás

Amikor a légköri nyomás csökken, a vérnyomás is csökken. Az alacsonyabb hőmérséklet pedig a vérerek összehúzódását okozza, ezért lehet télen magasabb nyáron alacsonyabb a vérnyomás alacsonyabb a nyáron.

Öngyilkosság

Az öngyilkosságok száma késő tavasszal és kora nyáron ugrik meg, míg a rossz hangulat nagyobb valószínűséggel a hideg, felhős napokon jelenik meg.

Asztma és allergia

Évszakok változása, de különösen a meleg súlyosbíthatja az asztma és az allergia tüneteit, a pollenszórás időszaka és a légszennyezés komoly szerepet játszhat ebben.

Ízületi fájdalom

A légköri nyomás hirtelen változásai, például az a fajta, amelyik a viharok előtt tapasztalható, kiválthatja az ízületi fájdalmat. A hideg időjárás is okozhat fájdalmat azzal, hogy az ízületi folyadék besűrűsödik

Fejfájás

A légköri nyomás kiválthatja a fejfájást, de ennek a oka nem tisztázott. A légnyomás változása valószínűleg hat az agyra, vagy arra a funkcióra, ahogy az agy a fájdalmat blokkolja.  Lehet, hogy ez egy evolúciós örökség, mivel ez tartja az embereket összhangban a környezettel. Emellett, ahogy a napok hosszabbodnak, a hirtelen éles fény gyakran kiváltja a migrént. Pollen is kiváltó ok lehet az allergiások számára.

Vércukorszint-változások

Bármelyik alacsony nyomású front befolyásolhatja a vércukorszintet. Így a hideg frontok hatnak a vér viszkozitására. A sűrűbb vér miatt a diabéteszeseknek nagyobb nehézséget okoz ellenőrzésük alatt tartani a vércukrukat hidegfront idején.

Zsír

A hidegben, a szervezet a "jó" barna zsírt aktiválja, ami kalóriát éget (a másik típusú zsír, fehér zsír, nem járul hozzá a kalória égetéshez). A melegben történő testedzés nem éget több kalóriát, bár lehet, hogy jobban izzadunk.

Szívroham

Amerikai felmérések szerint 1 Celsius-fok hőmérséklet-csökkenés mintegy 200 új szívrohamos esethez társul az USA egészét nézve. A magasabb vérnyomás, a fokozott vérrögképződés kockázata, és fizikailag megerőltető tevékenységek, mint a hólapátolás hozzájárulnak a kockázatok emelkedéséhez.

COPD és egyéb tüdőbetegségek

Forró, párás időjárás kiválthatja a nehézlégzést, különösen azoknál, akiknek kialakult tüdőbetegségük van. A légszennyezés szintén szerepet játszik ebben, ami csak rosszabb, ha meleg van.

Megfázás és influenza

Sokan esküsznek rá, hogy akkor náthásodnak meg, amikor időjárás-változás van. Bár nem teljesen világos, hogy miért, de a szakértők úgy vélik, hogy a gyors hőmérséklet-ingadozások gyengítik az immunrendszert. A nátha vírusát pedig a hideg levegő jobban közvetíti.

ADHD

Az ADHD miatt szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szezonális affektív zavar egyes tanulmányok szerint. A napsütéses régiókban kevésbé valószínű, hogy nagy számú ADHD-s beteg legyen.

Szinusznyomás

Amikor a légköri nyomás megnő, a változásokat sokan az orrmelléküregükben megjelenő feszítő érzés alapján tudják azonosítani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések