A mindenféle földi jóval teli gyümölcskenyeret akár már most megsütheted az ünnepre, hisz heteken át tökéletes marad az íze és az állaga is.
A gyümölcskenyér régóta jelen van a karácsonyi asztalon. Mindenféle aszalvánnyal, magvakkal igazán mennyei sütemény. Szinte mindenki másképp készíti. A kevert tésztás változat egyszerűbb, a kelt tésztás pedig foszlósabb, és talán finomabb. A gyümölcskenyér fóliába csomagolva, hűvös helyen sokáig eláll. Ez egy többszörösen kipróbált recept, bátran próbálkozhatsz vele.
Hozzávalók 16 szelethez:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
18 dkg kandírozott gyümölcs
10 dkg magvak
10 dkg mazsola
10 dkg cukor
5 dkg élesztő
2.5 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
3 ml rum
1 mokkáskanál szegfűszeg
1 mokkáskanál szerecsendió
1 csipet só
A tetejére
7 dkg porcukor
7 dkg vaj
Elkészítés:
A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a magvakat vágd kisebb darabokra. A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik, és a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd a sóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A tojást üsd egy másik edénybe, keverd hozzá az olvasztott, de nem meleg vajat, a vaníliát és a maradék cukrot. Forgasd hozzá a lisztes keveréket, az aszalványokat és a magvakat. A tésztát alaposan dolgozd össze, majd takard le, és meleg helyen keleszd bő egy órán át.
A tésztát gyúrd át, formázd meg, és egyengesd vajjal kikent, liszttel megszórt őzgerinc- vagy kenyérformába. Keleszd még 15 percig, majd told előmelegített sütőbe, és süsd meg 50-60 perc alatt. Ha a belseje is átsült, tehát a gyümölcskenyérbe szúrt tű nem lesz ragacsos, vedd ki a sütőből. A tészta tetejét még forrón kend le az olvasztott vajjal, és vastagon szórd meg porcukorral. Csak közvetlenül fogyasztás előtt szeleteld fel.
0 Megjegyzések