A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kellemetlen lábizzadás okai

Sokak zavaró és nehezen elkendőzhető problémája a lábizzadás, aminek a kellemetlen illat a legkínosabb következménye.
A lábszag kialakulása valójában a talp fokozott izzadásához köthető.

A test különböző pontjain, így a talpon is megtalálható verejtékmirigyek túlműködését belső, szervi okok – például pajzsmirigy-működési, hőháztartási, esetleg idegrendszeri zavarok – és külső hatások, így intenzív vagy megerőltető mozgás, magas hőmérséklet, a lábbeli minősége egyaránt provokálhatják.

A talp állandó párállása, az izzadtság pangása következtében a testnedv és bőr felszínéről leváló, elhalt hámsejtek „egyesülnek”, ami a mikroorganizmusok elszaporodásához vezet. A baktériumok, gombák tömeges jelenlétére sok esetben az orrfacsaró szag is utal.

Bár ennek a taszító „illat-aurának” a kialakulásában gyakran olyan banális okok játszanak szerepet, mint a műszálas zoknik, a műanyag talpú, felsőrészű, zárt, rosszul szellőző lábravalók, az sem ritka, hogy a lábszag az említett okoktól egyáltalán nem elválasztható bőrgombafertőzés társult tüneteként jelentkezik.

A talp erőteljes izzadékonysága és a kellemetlen szaghatás mögött egyébként a verejtékmirigy-túltermelődés vagy akár valamilyen szervi megbetegedés (cukor, vese-, epebaj stb.) is állhat.

Egyes feltételezések szerint a lábunk izzadásának intenzitására és a lábszag kialakulására táplálkozásunk is hatással van. A szénhidrátokban dús, elsősorban cukros ételek, valamint az állati eredetű fehérjék túlzásba vitt fogyasztása kifejezetten kedvez a verejtékmirigyek túlműködésének. A bőrgombásodás létrejöttében a külső okokon és bizonyos gyógyszerek szedésén, illetve egyes belgyógyászati betegségeken – diabétesz, endokrinológiai működési zavarok – kívül ugyancsak szerepe van a táplálkozásnak. A nemes penésszel érlelt, penészedésre hajlamos élelmiszerek – kenyérfélék, lekvárok, gyümölcsök – fogyasztása is hajlamosíthat a bőr gombás fertőzésére, így a láb „szagosodására” is.

A fokozott lábizzadás és az erőteljes lábszag okának kiderítése önmegfigyeléssel, orvosi kivizsgálással sokat segíthet a zavaró probléma megoldásában.

Lábravaló tudnivalók

A reggeli és esti lábmosás után mindig alaposan töröld szárazra a lábfejed, a talpad, a lábujjaid közötti bőrt.
 Amikor csak teheted, járj mezítláb, vagyis légfürdőztesd a lábfejed, illetve otthon zárt papucs helyett viselj inkább gyapjúzoknit.
 Amint az időjárás engedi, válassz olyan lábbelit, amelynek jó a légáteresztő képessége, vagy azért, mert lyukacsos, vagy azért, mert természetesek az anyagai, azaz biztosítják a láb szellőzését.
 Naponta legalább kétszer válts cipőt.
 Ha az anyagi helyzeted megengedi, „vetésforgószerűen” keríts sort egyik, másik vagy harmadik pár cipőd viselésére úgy, hogy két, három, vagy négynaponként kerüljenek sorra.
 A lábravalóidat jól szellőző helyen (pl. nyitott cipőtartó polcon) tárold.
 A műszálas zoknik, műanyag cipők, papucsok helyett válaszd a természetes anyagból (pamut, bőr) készülteket.
 A különféle, cipőkbe helyezhető, az izzadságot felszívó talpbetét használatával – és havonkénti cseréjével – ugyancsak sokat tehetsz a baktériumok, gombák elszaporodása, így a lábszag kialakulása ellen.

Ha sportolsz, és gyakran viselsz edző- vagy sportcipőt, soha nem vedd fel mezítlábra, (viselj jó nedvszívó képességű pamutzoknit), ha pedig izzadékony a talpad, az intenzív mozgás előtt fújd be a lábfejed izzadásgátló sprayvel. A sportcipődet az edzés, futás stb. után szellőztesd ki, esetleg töröld ki ecettel átitatatott szivaccsal, továbbá alaposan mosd meg és töröld szárazra a lábad.

Szagelszívó tippek

 A fekete teában lévő csersav megöli a baktériumokat, és pórusösszehúzó hatása van. E teafajta felhasználásával készült lábfürdővel sokat tehetsz mind a gombásodás, mind pedig a lábszag megelőzéséért.
 A lábujjközök, a talpak szagtalanításában az ecetes áttörlés is hatásos lehet.
 A lábfej levendula-, kakukkfű- vagy citromolajos átdörzsölése, vagy az e növényi olajok felhasználásával készített lábfürdő ugyancsak segíthet a kellemetlen illat távoltartásában.
 A lábfejre szórt szódabikarbóna vagy hintőpor hatékonyan semlegesíti a bántó szagokat.
 A „lábszagnyomokat” napról napra eltüntetheted, ha az aznap viselt cipődet éjszakára belülről beszórod szódabikarbónával (nemcsak a nedvességet szívja fel, hanem fertőtlenítő hatása is van).
 Ugyanezt a célt szolgálja, ha 20 százalékos ecettel átitatott papírral vagy ronggyal tömöd ki a cipődet.
 Mivel a lábbelikben hosszú ideig képesek eléldegélni a baktériumok, gombák, a téli cipők elraktározásakor ne feledkezz meg a zárt cipők, bakancsok, csizmák belsejének alapos (ecetes, szódabikarbóna-oldatos) áttisztításáról.
 A tavaszi, nyári cipőket, valamint a sportoláshoz, túrázáshoz használni szándékozott lábbeliket szintén érdemes alávetned egy alapos tisztító és fertőtlenítő kúrának.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések