Az omlós, szaftos pulyka emeli az ünnep fényét. A gesztenyés töltelék pedig fenséges.
A töltött pulykát Amerikában hálaadásra készítik, Angliában és Franciaországban karácsonykor kerül az asztalra. Nálunk is egyre többen választják a szeretet ünnepére. Az biztos, hogy a jól elkészített pulyka kitűnő főfogás. Karácsonykor mivel mással töltenéd meg, mint gesztenyés masszával. Fontos, hogy sütés közben folyamatosan locsolgasd a húst. Sokkal ízletesebb lesz, ha nem vízzel, hanem levessel öntözgeted.
Hozzávalók:
A húshoz
1 db bébipulyka
1 db narancs
2 db narancs
2 dl húsleves
2 gerezd fokhagyma
bors
só
A töltelékhez
20 dkg gesztenyemassza
20 dkg darált hús
2 db zsemle
2 db tojás
1 db vöröshagyma
só
bors
szerecsendió (őrölt)
Elkészítés:
A pulykát alaposan mosd meg kívül-belül, és itasd le róla papírtörlővel a nedvességet. Sózd be jól, szórd meg borssal, és kend be fokhagymával. Takard le, és rakd a hűtőbe néhány órára, de akár sütés előtti nap is pácolhatod. A töltelékhez a zsemlét áztasd vízbe, majd jól nyomkodd ki. A vöröshagymát aprítsd fel, és dinszteld meg kevés zsiradékon. Keverd össze a zsemlét a gesztenyével, add hozzá a darált húst, a tojást, a hagymát, és ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.
A pulykát rakd zsírral kikent tepsibe, és töltsd bele a gesztenyés masszát. Az üreget fogd össze hústűvel vagy fogvájóval. Rakj mellé felkarikázott narancsot, és locsold meg a húst kevés levessel, takard le fóliával, majd tedd előmelegített sütőbe. Süsd fél kilónként körülbelül 20-25 percig. Közben locsold és forgasd a húst. Amikor már puha, vedd le róla a fóliát, és pirítsd meg. A sütőből kivéve pihentesd legalább 10-15 percig.
0 Megjegyzések