A Jobbik és az LMP támogatja a Szüntessük meg az EU-s pénzek elcsalását! európai polgári kezdeményezést

A Jobbik és az LMP támogatja a Szüntessük meg az EU-s pénzek elcsalását! európai polgári kezdeményezést - jelentették be a két párt vezetői szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Jelezték: arra kérik tagjaikat, szimpatizánsaikat, hogy támogassák aláírásukkal a szerezetek honlapján is elérhető mozgalmat.
Keresztény Zoltán, a kezdeményezés képviselője elmondta: annak érdekében akarnak összegyűjteni egymillió aláírást, hogy az Európai Bizottság jogszabállyal korlátozza az uniós támogatás kifizetését a korrupció gyanújába került személyeknek, szervezeteknek.

Példaként azt hozta fel: adatok szerint a magyarországi korrupció felemésztette pénzből minden gyerek magániskolába járhatna, illetve minden család évente két hétig ingyen nyaralhatna az Adrián.

Kiemelte: az általuk szorgalmazott korlátozással érintett összegek nem vesznének el Magyarország számára, a nemzeti "kalapban" maradnának, így más támogatásokra fordíthatnák. Az uniós pénzek korrupcióját európai problémának tartja, ezért közösségi szintű kezelést lát indokoltnak - jelezte.

Bana Tibor, a Jobbik alelnöke a sajtótájékoztatón azt emelte ki: átláthatóvá kell tenni az uniós tagállamokban odaítélt közösségi támogatások rendszerét.

Minden tisztességes honfitársunkat megilleti a lehetőség, hogy pályázzon ezekre a forrásokra - hangoztatta. Ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy amikor "a miniszterelnök barátai elkövetnek valamit", a pályázati anomália miatt büntetést kap az ország, azt "tisztességes honfitársaink fizetik meg".

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke azt hangsúlyozta: a rendszerváltás óta probléma Magyarországon a korrupció, amely napjainkban "történelmi szinten van". Szerinte e jelenség miatt maradt el - főleg vidéken - a felzárkózás, ennek egyik következménye pedig az, hogy a fiatalok külföldön keresnek boldogulást.

(MTI)

0 Megjegyzések

Hirdetés