A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kórházi fertőzések, hulladékszállítás, patikák, egészségügy, azbesztmentesítés, öntözés

A kórházi fertőzésekről, a hulladékszállításról, a patikákról, az egészségügyről, az azbesztmentesítésről és az öntözési stratégia kidolgozásáról kérdezték a képviselők a kormány tagjait hétfőn az Országgyűlésben.
MSZP: hogyan szorítható vissza kórházi fertőzések száma?

Korózs Lajos (MSZP) azt kérdezte, miért "lapít" a kormány a kórházi fertőzések ügyében és hogyan szorítható vissza a fertőzések száma. Elmondta: 2017-ben több mint 15 ezer kórházi fertőzést regisztráltak, ezzel összefüggésben 440 ember halt meg tavaly, ugyanakkor a fertőzések 70 százalékát meg lehetett volna előzni. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára azt mondta: nem lapít a kormány a kórházi fertőzések ügyében, hanem minden ezzel kapcsolatos jelentést nyilvánosságra hoz. Hangsúlyozta: 2015 óta 10 százalékkal csökkent a kórházi járványok száma és a kormány 2 milliárd forintos forrást biztosít arra, hogy további javulás legyen e téren.

A DK a hulladékszállítás problémái miatt emelt szót 

Varju László (DK) a hulladékszállítás problémáira hívta fel a figyelmet, példaként említve Újpestet, ahol a szelektív hulladék után már a kommunális szemetet sem szállítják el. Szerinte a kormány megszorításai, a hulladékszállítás átszervezése, a "rezsihazugság" bevezetése és a szolgáltatók tönkretétele miatt vannak problémák a szemétszállításban. Azt kérdezte, mennyi pénz lesz erre a feladatra a katasztrófavédelemnél.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár kijelentette: a hulladékszállítás folyamatos, nem igaz az az állítás, hogy elöntötte volna a kommunális hulladék az országot. Hangsúlyozta: az ország döntő részében a hulladékszállítás biztosított, míg a Zöld Híd Kft. esetében - ahol az államtitkár szerint egyértelműen politikai szándék húzódott meg a szolgáltatás megtagadásában - a katasztrófavédelem vette át a feladatot. Közölte: a hulladékszállítás fedezetét a befizetések biztosítják, de az vitathatatlan, hogy a szelektív hulladék feldolgozásának átalakítására többletforrások szükségesek.

LMP: mikor oldják meg a hulladékszállítás problémáit? 

Schmuck Erzsébet (LMP) szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt héten több mint 100 településen, köztük budapesti kerületekben került veszélybe a hulladék elszállítása. Azt kérdezte, mit tesz minisztérium a helyzet rendezése érdekében, illetve miből és a meddig végzi majd a szolgáltatást a katasztrófavédelem.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára pánikkeltéssel és rágalomhadjárattal vádolta az ellenzéket. Önök nem restelltek odáig merészkedni, hogy politikai játszmájuk érdekében veszélybe sodorják 120 ezer ember ellátását - jelentette ki. Szerinte a Zöld Híd Kft. megkísérelte elszabotálni a hulladékszállítás működését, a kormányt állítva be felelősként, de "kilóg a lóláb", mert a társaság ügyvezető igazgatója az LMP korábbi képviselőjelöltje, és az LMP-vel szövetséges Gémesi György egykori alpolgármestere.

A kormány gondoskodott a hulladékszállításról, az ügy rendeződni fog - jelentette ki.

Jobbik: dohányboltot igen, patikát nem lehet nyitni?

Steinmetz Ádám (Jobbik) arra várt választ, hogy miért nem lehet patikát nyitni a 4500 fő alatti településeken, miközben dohánybolt, mindenhol, párszázfős településen is nyitható.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár szerint a képviselő állítása tévedésen alapul, hiszen a Magyarországon a legkisebb település is kiírhat gyógyszertár-pályázatot, a 4500 fős határ csak arról szól, hogy ilyen esetben országos lapban a hatóságnak kell meghirdetni a pályázatot, ha az önkormányzat ezt nem teszi meg. Elmondta: több mint ezer gyógyszertár működik jelenleg is az 5000 fő alatti településeken.

DK: hány bérorvos dolgozik Magyarországon?

László Imre (DK) azt mondta: a kormány még mindig nem veszi komolyan a sürgősségi és intenzív ellátással kapcsolatos aggasztó jeleket, holott a Honvéd és az ajkai kórház problémái az egészségügy súlyos, rendszerszerű fogyatékosságaira mutatnak rá. Úgy vélte: az a tendencia kezd kirajzolódni, hogy a hiányszakmák esetében az orvosok magáncégekkel kötnek szerződést. Azt kérdezte: tudja-e a kormány, hány magyar gyógyintézetben dolgoznak bérorvosok és bérnővérek.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt válaszolta: míg a Honvéd Kórház 2010-ben 16 milliárd forintból, ma 33 milliárdból gazdálkodik, az ajkai pedig a 2012-es 1,9 milliárd forint helyett ma már 3,5 milliárdot kap. Hangsúlyozta: a Fidesz 647 milliárd forinttal költ többet egészségügyre, mint amennyit a szocialisták költöttek. 

LMP: mit tesz a kormány az azbesztmentesítésért?

Schmuck Erzsébet (LMP) azt kérdezte, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy azbesztmentesítési program mielőbb újra elinduljon, és hány azbeszt okozta megbetegedést diagnosztizálnak évente. 

Rétvári Bence elmondta: a 2014-2020 közötti országos hulladékgazdálkodási terv külön része foglalkozik az azbesztmentesítéssel. Közölte: jelenleg is térinformatikai rendszerrel vizsgálják a mellhártyadaganatok területi előfordulását. 

Jobbik: miért nem indult el az öntözési stratégia?

Magyar Zoltán (Jobbik) az egyre szélsőségesebb őszi csapadékhiányra hívta fel a figyelmet, és azt kérdezte, hogy miért nem indult el 2010 óta a nemzeti öntözési stratégia.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta: készül az öntözésfejlesztési stratégia, felmérték az öntözési igényeket, a kormány pedig 2020 és 2030 között évente 17 milliárd forint forrást ad az öntözési célú állami művek fejlesztésére.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések