A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Halász János: További támadásokra számítunk, de nem hátrálunk meg

„A CEU nem akar megfelelni a követelményeknek, de nem is tud, hiszen úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban nincs meg a megfelelő befogadó campusa”
Senki nem gondolhatta azt, hogy a brüsszeli bevándorláspárti politikusok a Sargentini-jelentés elfogadása után megállnak – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

–  A családok védelméről szóló nemzeti konzultáció már most sok bírálatot kap az ellenzék részéről. Kifogásolják például, hogy a kérdőívben a migráció témáját hozzákapcsolták a családtámogatáshoz. Miért kellett a kettőt összekapcsolni?

–  Az ellenzéknek eleve a demokráciával van problémája, hiszen ők nem az emberek véleményére kíváncsiak, hanem kizárólag a saját álláspontjukat erőltetik. A nemzeti konzultáció egy olyan eszköz, amellyel minden választópolgár véleményét megkérdezzük. Volt olyan év, amikor kétmilliónál több kérdőív érkezett vissza, az emberek láthatóan fontosnak tartják, hogy elmondják a véleményüket az életüket alapvetően befolyásoló kérdésekben. Ez azonban bántja az ellenzéki pártokat, és minden eszközzel próbálják hitelteleníteni a nemzeti konzultációt. A mostani téma kifejezetten csípi a szemüket, hiszen ők a migráció pártján állnak. Európában két irányzat küzdelmét látjuk: az egyik oldalon vannak a bevándorlást támogatók, akik szerint a demográfiai problémákat a migrációval kell megoldani, míg a másik, általunk is képviselt kereszténydemokrata elképzelés szerint ehhez a családok támogatására, erősítésére van szükség.

–  Azt is mondják, hogy a kérdések nem foglalkoznak érdemben a családok valódi problémáival.

–  Ha az emberek többsége az ellenzék által sulykolt témákat tartaná fontosak, akkor április 8-án más kimenetű lett volna a választás. Nézzük meg, hogy miről kérdezzük meg az embereket! Például arról, hogy az új családtámogatási programokat érdemes-e a továbbiakban is munkavégzéshez kötni, vagy hogy a fiatal házaspárokat támogassuk-e az önálló életkezdésben. Az egyik legfontosabb felvetés pedig az, hogy a gyermekeiket nevelő családoknak járó költségvetési támogatásokat kell-e kétharmados törvénnyel védeni. Erre már csak azért is szükség lenne, mert 2002-ben, amikor a szocialisták átvették a kormányzást, azonnal megszüntették a korábbi családtámogatási rendszert, a kétgyerekes családoktól el is vették a kedvezményeket. Ezek tehát mind érdemi kérdések, amelyeket az ellenzék csak azért bírál, mert nem akar a családokkal foglalkozni és meg akarja szüntetni az eddigi, a gyermekeket nevelők érdekében hozott intézkedéseket.

–  Az utóbbi napokban folyamatosan arra hívják fel a figyelmet, hogy mekkora kockázatot jelent a migránsoknak biztosított bankkártyák ügye. Ugyanakkor elvileg már korábban is tudniuk kellett a programról. Miért most került a középpontba ez a téma?

–  Én erről az ügyről az elmúlt napokban értesültem, és a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként rögtön jeleztem, hogy tájékoztatást szeretnénk a programról. Zárt ülés keretében tárgyaltunk is róla. Nem az a lényeg, hogy ezt a programot annak idején milyen szakértői bizottságokban készítette elő az ENSZ és az EU, vagy hogy az üléseken ki vett részt. A Soros-féle NGO-k ­által is támogatott kezdeményezés óriási biztonsági kockázatot rejt magában, hiszen a Görögországból a balkáni útvonalon elinduló migránsok Magyarország felé tartanak, rajtunk keresztül akarnak Nyugat-Európába jutni. A pénzzel feltöltött, név nélküli bankkártyákat Görögországban osztják ki számukra, és ki tudja, hogy azok nem kerülnek-e terroristagyanús személyekhez. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár egymással. Ne felejtsük el, hogy az európai terrorcselekmények közül, amelyekben több mint háromszázan haltak meg, volt olyan, amelyet igazolhatóan magukat menekültnek vallott migránsok követtek el. Ők valójában terroristák voltak. Ezt a folyamatot akarják a Soros-féle NGO-k az EU-val és az ENSZ-szel karöltve finanszírozni? Ez felháborító és elfogadhatatlan, ezért követeljük, valljon színt a Soros-birodalom, mennyi pénzt, milyen forrásból adott erre a programra.

–  A héten az Általános Ügyek Tanácsa foglalkozott Magyarország ügyével, és Judith Sargentini egy informális találkozón ismét elmondhatta a véleményét a magyar helyzetről. Mit szólnak ehhez?

–  Senki nem gondolhatta azt, hogy a brüsszeli bevándorláspárti politikusok a Sargentini-jelentés elfogadása után megállnak. Csalással elfogadtak egy vádiratot, és most folytatják a támadást Magyarország ellen. Mi azonban, ahogyan azt már korábban is elmondtuk, nem hátrálunk meg, továbbra sem változtatunk a bevándorláspolitikánkon, emiatt viszont további támadásokra számítunk.

–  A képviselő asszony a minap azt nyilatkozta, hogy nem meri Magyarországon tölteni a vakációját, mert egy lejáratás zajlik ellene.

–  Ez újabb hazugság, csupán rosszindulat és hangulatkeltés a részéről. Megjegyzem, senki nem is ismerné fel a képviselő asszonyt Magyarországon.

–  A múlt héten derült ki, hogy Manfred Weber lesz az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, aki viszont többször bírálta a magyar kormányt. Tényleg el tudják fogadni az ő személyét?

–  Mi egy pártcsalád tagja, sőt, erős tagja vagyunk, a pártcsalád pedig döntési helyzetben volt. A Néppártban két erő különböztethető meg: a liberális szárny, amelynek jelöltje a finn Alexander Stubb volt, és a kereszténydemokrata irányzat, amelynek képviselői a bajor CSU egyik vezető politikusa mögött sorakoztak fel. Nekünk e két jelölt közül kellett választani, és már az első pillanatban világossá tettük, hogy inkább a kereszténydemokrata elveket képviselő politikus mögé állunk.

–  A Fidesz marad az EPP-ben?

–  Európában változásra van szükség. A közeledő választáson a migránspárti erők küzdenek meg a bevándorlást ellenzőkkel, ami az EPP-n belül is így lesz. Azon dolgozunk más országokkal együtt, hogy a Néppárton belül is többségbe kerüljenek a migrációt ellenző és az európai hagyományos értékeket támogató erők. Ha sikerrel járunk, akkor a Fidesz nemcsak, hogy tagja marad, hanem még erősebb tagja lesz az EPP-nek.

– A CEU ügyében lesz még ebben az évben megállapodás?

–  Ez kizárólag a Soros-egyetemen múlik. Az intézmény össze-vissza hazudozik, és a vezetése csak blöfföl, amikor arról beszél, hogy Bécsbe költöznek. Az egyetem számára nagyon egyszerű lenne a megoldást megtalálni.

–  Ők viszont azt mondják, hogy minden feltételt teljesítettek.

–  Született egy törvény, amely az itthon működő külföldi egyetemek számára előírja, hogy milyen feltételek teljesítése esetén folytathatják tevékenységüket. Ez minden eddig Magyarországon működő külföldi egyetemnek sikerült – kivéve a Soros-egyetemnek. A törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, ebből a kormány nagyon helyesen nem enged. A CEU nemhogy nem akar eleget tenni ennek a követelménynek, de nem is tud, hiszen úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban nincs meg a megfelelő befogadó campusa, csupán egy faházban működő intézménnyel próbálnak valamiféle együttműködést kialakítani. Megjegyzem, a Közép-európai Egyetem eddig is itt működött, és a jövőben is itt fog. Valójában csupán egy politikailag vezérelt ügyről van szó, nem véletlen, hogy az ellenzéki pártoktól ugyanazokat a szólamokat halljuk, mint a Soros-egyetemtől.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések