A retró grízes tészta megunhatatlan kedvenc hétköznapokra.
A grízes tészta az egyik legolcsóbb étel, amit szinte mindenki szeret. Bár sósan, savanyúsággal is sokan kedvelik, lekvárral, gyümölcsszósszal és porcukorral a legnépszerűbb. Ezzel a recepttel legalább olyan jó lesz, mint a nagyié.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg szélesmetélt
15 dkg gríz
1,5 dl víz
4 evőkanál étolaj
só
lekvár
porcukor
Elkészítés:
Kezdd melegíteni az olajat, majd rakd hozzá a búzadarát. Kis lángon, állandóan kevergetve pirítsd zsemleszínűre. Figyelj, mert nagyon könnyen megég. Amikor már szép barnás, vedd le a tűzről, és óvatosan öntsd fel vízzel. Tedd vissza, majd keverd tovább egy-két percig. Hagyd, hogy a gríz kissé megszívja magát.
Tégy fel egy nagyobb fazékba vizet forrni. Ha lobog, dobd hozzá a sót, és tedd bele a tésztát. Főzd fogkeményre, majd szűrd le. Öblítsd le hideg vízzel, és alaposan csepegtesd le. Add a langyosra hűlt, pirított grízhez, és kevergetve melegítsd össze. Fontos, hogy mindenhol egyenletesen érje a dara. Fedő alatt pihentesd még 10-15 percig, majd porcukorral és lekvárral kínáld.
0 Megjegyzések