Főzz te is békebeli húslevest! Ha így készíted, aranyszínű és tiszta lesz, a hús pedig omlós.
A nagyi titka, hogy sok, lehetőleg többféle hús és zöldség főjön a levesben. Sertésből, marhából is finom, de keverheted is. Így a leveskockát és az ételízesítőt is elfelejtheted. Az egyik legfontosabb szabály, hogy lassan főzd. Grízgaluskával különösen jó, ezekkel az arányokkal nem lesz kemény, és nem fog szétesni.
Hozzávalók:
A leveshez
1.7 kg vegyes csontos hús
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 db karalábé
1 db zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db kelkáposzta
1 evőkanál bors
só
petrezselyem
A grízgaluskához
6 evőkanál gríz
2 db nagy tojás
1 teáskanál olaj
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
Elkészítés:
A húst alaposan mosd meg, és darabold fel. Tedd egy lábosba, öntsd fel hideg vízzel. Jól lepjen el mindent. Mérsékelt lángon főzd, közben a habját szedd le. A zöldségeket pucold meg. A répát hosszában vágd négyfelé, a karalábét és a zellert kettőbe. Tedd a zöldségeket a vízbe, fűszerezd sóval, borssal. Főzd addig, amíg minden meg nem puhul. Ez lehet akár három óra is attól függően, hogy milyen húsokat válogattál össze. Ha kész, húzd le a levest a tűzről. Várj öt-tíz percig, majd szűrd át.
A galuskához verd fel villával a tojásokat, sózd meg, adj hozzá olajat, szódabikarbónát, végül keverj hozzá több részletben annyi grízt, hogy tejfölsűrűségű legyen. Hagyd pihenni fél órát, hogy a gríz megszívja magát egy kicsit. Szaggasd forrásban lévő vízbe vagy levesbe, és főzd körülbelül 15 percig. Akkor jó, ha kettévágod, és belül homogén. A zöldségekkel és a hússal együtt kínáld a leveshez. Tálaláskor szórd meg aprított petrezselyemmel.
0 Megjegyzések