A házi gnocchit többféle szósszal kínálhatod, de gombás-csirkés feltéttel igazán ínycsiklandó.
Ha tényleg jó gnocchit szeretnél enni, fontos, hogy magas keményítőtartalmú krumplit használj. Bár tovább tart elkészíteni saját kezűleg a tésztát, mint kifőzni a boltit, sokkal finomabb és kiadósabb lesz. Nem bonyolult, csak kicsit időigényes. A gnocchiból egyszerre nagyobb adagot is gyúrhatsz, mert jól bírja a fagyasztást. A gombás szószhoz maradék sült csirkét is rakhatsz.
Hozzávalók 4 személyre:
GNOCCHIHOZ
80 dkg krumpli
30 dkg liszt
1 db tojássárgája
2 dkg vaj
1 kávéskanál só
SZÓSZHOZ
25 dkg filézett csirkemell
20 dkg gomba
20 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
só
bors
olaj
Elkészítés:
A krumplit főzd meg héjában annyi sós vízben, amennyi bőségesen ellepi. Pucold meg, majd még melegen krumplinyomón törd át. Amikor teljesen kihűl, sózd meg, tedd hozzá a tojássárgáját és a vajat, majd apránként add hozzá a lisztet, és alaposan keverd el. Eleinte a tészta nagyon ragadós lesz, de, ahogy az utolsó adag liszttel is eldolgozod, szépen leválik az edény faláról. Ha mégsem, szórj hozzá lisztet. A lényeg, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Tedd a tésztát egy deszkára, és még egyszer alaposan gyúrd át. Oszd kisebb gombócokra, ezeket sodord ujjnyi vastagságú hengerekre, és vágd fel kisebb darabokra. Villával még formázhatod. Lobogó, sós vízben főzd ki a gnocchit, majd szűrd le.
A csirkét szeld kisebb kockákra vagy csíkokra. Kevés olajon süsd meg, sózd és borsozd meg ízlés szerint, majd rakd hozzá a zúzott fokhagymát. A gombát és a spenótot is pucold meg, és vágd fel. Kevés olajon fonnyaszd meg, közben dobj rá sót és borsot, majd keverd hozzá a csirkét. Öntsd hozzá a tejszínt, és rottyantsd össze pár perc alatt, végül forgasd hozzá a gnocchit. Tálalás előtt még sajttal is megszórhatod.
0 Megjegyzések