A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tyúkhúr, a sokoldalú gyógynövény

Korábban tüdőerősítő gyógynövényként tartották számon, külsőleg kiütések és fekélyek kezelésére alkalmazták. Jótékony hatással van a szemgyulladásra, mégis legtöbben csak gyomnövényként ismerjük. Nem más ez, mint a kertekben és utak mentén gyakran előforduló tyúkhúr.
A földön szétterülve, csoportokban növekszik, hajtásai végén pedig csillag formájú fehér virágok láthatóak. A télen is virágzó „gyomnövény” indokolatlanul kevés figyelmet kap, pedig számos területen felhasználható, jótékony hatásaihoz pedig kétség sem férhet. Illóolajokat, ásványi sókat, C-, és E-vitamint tartalmaz, és bár kevesen tudják, de emberi fogyasztásra kiválóan alkalmas.

A Tyúkhúr szedése

A tyúkhúrnak a föld feletti hajtása hasznosítható. Körülbelül hét kiló frissen leszedett hajtásból lehet egy kiló száraz alapanyagot kapni. Mivel salátaként, nyersen is fogyasztható, így akár azonnal is a tányérra kerülhet, szárítás nélkül. Fő virágzási időszakának a május és november közötti időszak számít, javasolt ekkor begyűjteni.

A Tyúkhúr gyógyhatásai

Több jótékony hatása is ismeretes a tyúkhúrnak. Azzal már régen is tisztában voltak az emberek, hogy az ekcéma, vagy a szemgyulladás gyógyítható segítségével, ám ennél jóval több területen is bevethetjük az egészség helyreállítása céljából. Elősegíti az epe és a vese munkáját, így oldhatóak a kövek, fogyasztásával, és beindítja a szervezet méregtelenítését is. Ennél fogva a fogyókúra remek kiegészítője, de a koleszterinszint is normalizálható segítségével. Alkalmazható hashajtóként, vízhajtóként, de a reumatikus fájdalmak, az ízületi gyulladás és cukorbetegség tünetei is enyhülnek hatására. A pattanások elmúlnak segítségével, vértisztító hatását pedig szintén a méregtelenítés során érdemes kihasználni.

A Tyúkhúr felhasználása

A népi gyógyászat a tyúkhúrt többféle formában is alkalmazza. Teaként köhögés és felső-légúti megbetegedések esetén ajánlott, ugyanis remek nyákoldónak bizonyul. A szárított növényből két kávéskanál kell egy bögre forró vízhez, majd körülbelül 10 perc múlva, amikor kioldódtak a hatóanyagok, leszűrve fogyasztható is. A viszkető, gyulladt ekcémás bőrre érdemes fürdőt készíteni tyúkhúr használatával. Ehhez körülbelül 25 dkg szárított tyúkhúrra és egy liter vízre lesz szükség. Az így elkészített forrázatot aztán hozzáönthetjük a fürdővízben, melyben érdemes legalább negyedórát tartózkodni. Méregtelenítésre tíz napos kúra javasolt, mely során naponta egy csészével érdemes meginni a gyümölcscentrifugában készített tyúkhúritalból. Mézzel és citromlével egész finom innivaló varázsolható belőle. Ha fogyni szeretnénk a tyúkhúr fogyasztásával, akkor étkezés előtt naponta egy csészével javasolt belőle inni. Nem csak szárított formában, de salátaként is fogyaszthatjuk. Levest főzhetünk belőle, de petrezselyem helyett főtt burgonyával is összekeverhetjük, különleges íz világ és látvány születhet ilyen módon. Egyetlen olyan életszakasz van, amikor nem ajánlott a tyúkhúrt fogyasztani, ez pedig a terhesség és a szoptatás ideje. Egyébként bármikor kihasználhatóak a növény jótékony hatásai.

A Tyúkhúr tárolása

Fontos tudni, hogy az átválogatás után a szárításnál terítsük szét a növényt valami árnyékos és főleg száraz helyen. Ügyeljünk arra, hogy időnként átforgassuk, ezzel megelőzve a penészesedést. Mivel egész évben hozzá lehet jutni a tyúkhúrhoz, és gyakorlatilag messzire sem kell menni érte, így érdemes folyamatosan szedni, szárítani, hogy mindig legyen otthon, és élvezhessük az elfeledett, és kevésbé kihasznált növény gyógyhatásait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések