Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Kezdődik a sütőtökszezon, ezért épp itt az ideje, hogy bemelegítsünk egy finom krémlevessel

Ha több időtök van előkészíteni a levest, ajánlom, hogy sült sütőtökből készítsétek, sokkal zamatosabb, aromásabb lesz így az étel.

Hozzávalók

4 adaghoz
1 kisebb, kb. 80-90 dkg-os sütőtök 
1 evőkanál olaj 
1 fej vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma 
1 kávéskanál morzsolt zsálya (vagy 3-4 zsenge levélke felaprítva) 
só, őrölt fekete bors 
reszelt szerecsendió 
ízlés szerint tört csili 
2 dl cukrozatlan habtejszín vagy főzőtejszín 
1 evőkanál étkezési keményítő 
1 kis marék tökmag a tálaláshoz

Elkészítés

A tököt héjastól hosszában kettévágjuk, majd a szeleteket vágott felükkel felfelé, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, majd eltávolítjuk a magokat, és kikanalazzuk a héjból a tökhúst.

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, finomra aprított hagymákat megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a zsályát, a tökhúst, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, ízlés szerint adunk hozzá csilit is. Felöntjük 1 l vízzel (vagy még finomabb zöldségalaplével készítve), összeforraljuk, majd negyedórát főzzük, hogy a hagymák is jól megpuhuljanak. Ezután botmixerrel simára turmixoljuk.

A tejszínt simára keverjük egy kevés levessel, valamint pár evőkanálnyi vízben a keményítőt szintén simára keverjük. Mindkettőt a levesbe csorgatjuk, és még egyet forralunk rajta.

Forrón, tökmaggal megszórva tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések