Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.



A zamatos, pikáns szilvaszósz, avagy a chutney kipróbált receptje

Az édeskés, savanykás, fűszerekkel teli chutney remekül illik a sült húsokhoz.
A chutney az indiai konyha zöldségekből, gyümölcsökből készülő, jellegzetes szósza, melyhez jó sok fűszert használnak. Ha kipróbálod, te is rá fogsz szokni. Ha pedig már kóstoltad, biztos, hogy sokféle változatot főzöl. Ha igazán csípősen szereted, a chilit se hagyd ki belőle. Amennyiben hosszabb ideig tárolnád, rakd dunsztba az üvegeket. Szépen díszítve gasztroajándéknak is kitűnő. 

Hozzávalók:

1 kg szilva
40 dkg cukor
3 db lilahagyma
1 db fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
5 db szegfűszeg
2 kávéskanál só
1 dl vörösborecet
2 evőkanál olívaolaj
2 db csillagánizs
kardamom
bors

Elkészítés:

A hagymát pucold meg, aprítsd fel. A szilvát mosd meg, a magját szedd ki, és vágd négy részre. Hevíts két evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben. Rakd hozzá a hagymát, és dinszteld meg. Tedd hozzá a szilvát, majd a fűszereket, a gyömbért, a szegfűszeget, a fahéjat, a cukrot, a csillagánizst, a kardamomot, a borsot és a sót. 

Főzd addig, amíg a szósz besűrűsödik, ez körülbelül 45 perc. Közben többször kavard meg, nehogy leégjen. Végül öntsd hozzá a borecetet, és forrald össze pár perc alatt. Kóstolgasd, ha kell, rakj még hozzá fűszert. Kanalazd a kész chutney-t kisebb üvegekbe, és jól zárd le. Hűtőben tárold. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések