A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Földindulás Németországban: Merkelnek vége

Német lapok szerint a Merkel-éra végének kezdetét jelzi, hogy tegnap a kereszténydemokrata képviselők leváltották a kancellár bizalmasát a parlamenti frakció éléről. Angela Merkel maga is vereségnek nevezte a szavazást, amely valójában inkább róla szólt, semmint szövetségeséről. A német kancellár iránti bizalom nem csak a pártszövetségén belül látszik megrendülni, hanem a választók körében is: a CDU támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.
Hatalmas visszhangot kapott a német sajtóban, hogy keden a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportja leváltotta frakcióvezetői tisztségéről Angela Merkel bizalmasát, Volker Kaudert, és Ralph Brinkhaus eddigi frakcióvezető-helyettest nevezte ki a helyére. Kauder – aki Angela Merkel hatalomra kerülése, 2005 óta vezette a frakciót – 112 szavazatot kapott, Brinkhaus 125-öt. A szavazás titkos volt.

A vég kezdete

Német baloldali és konzervatív lapok egyaránt úgy vélik, hogy a történtek a Merkel-éra végének a kezdetét (vagy a folyamat egy újabb fontos állomását) jelentik. A Spiegel például Búcsú a hatalomtól címmel számolt be a történtekről: a kancellár legfontosabb bizalmasát és egyben kormányzati hatalmának a központját vesztette el, ezért a nagykoalíciónak nincs többé jövője.

A baloldali lap emlékeztet arra, hogy Brinkhaust a frakción kívül alig ismerik. A képviselőcsoport tagjai mégis rá szavaztak, miközben nagyon jól tudták, hogy ezzel instabillá teszik Merkel hatalmát. Elemzők szerint a voksolás valójában a kancellárról szólt, és azt jelzi, hogy a frakción belül számottevő az elégedetlenség vele szemben.

A Spiegel kiemeli: Kauder leváltásával Merkel elvesztette a „hozzáférést” a kereszténydemokrata frakcióhoz. A CSU már évek óta folyamatosan megkérdőjelezi a kancellár tekintélyét, a koalíciós partner szociáldemokraták pedig felőrlődtek (népszerűségük történelmi mélyponton van – a szerk.), és szeretnék minél előbb otthagyni a koalíciót.

Béna kacsa-állapot

Hasonló véleményen van a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is. A konzervatív lap szerint sem a kancellár, sem a bizalmasa nem sejtette, hogy mekkora az elégedetlenség vele szemben, Brinkhaus győzelme meglepő volt, és mindez azt üzeni Merkelnek, hogy közeleg a vég.

Párton belül már a 2017-es parlamenti választások előtt voltak jelei annak, hogy a Merkel-éra a végéhez közeleg, ami együtt járt a kancellár tekintélyének csökkenésével. A mostani vereség után már csak az a kérdés, hogy meddig tart még ez a „béna kacsa” állapot – írja a FAZ. (Béna kacsának azt politikust nevezik, aki hivatalosan ugyan még hatalmon van, de befolyása korlátozott, fontos döntéseket nem hozhat, és hamarosan távozik poszjáról – a szerk.)

Bizalmatlansági szavazást követelnek

Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke szerint a frakcióvezető-választás “nyílt felkelés Merkel ellen”, a liberális párt pedig már bizalmatlansági szavazást követel a kancelárral szemben a Bundestagban, mivel a tekintélye “megsemmisült” a CDU/CSU-frakcióban.

Brinkhaus egyelőre annyit közölt, hogy támogatja a kancellárt, és egy erős kormányt szeretne. Vezető kereszténydemokrata politikusok egyúttal elvetették a bizalmatlansági szavazásra vonatkozó kérést. 

A migrációba bukik bele?

A kancellár mélyrepülésében alighanem komoly szerepet játszik migrációs politikája. A konzervatív Die Welt megjegyzi: Merkel hatalma már a 2016-os kölni szilveszteri éjszaka (a bevándorlók által elkövetett tömeges molesztálások) óta hanyatlik, és ez a folyamat visszafordíthatatlan. A lap szerint mielőbb távoznia kellene, különben pártját is magával ránthatja a szakadékba.     

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a CDU támogatottsága 28 százalékon áll, ami negatív rekord. Mélyponton vannak a koalíciós partner szociáldemokraták is, akikre a németeknek mindössze 17 százaléka szavazna. Előretört viszont a migrációellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak, amely ma már országosan a második legerősebb (18 százalék), keleten pedig a legerősebb (25 százalék) párt.

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

Magyari üzenete…
Már rég a lámpavason lenne a helye!!!