A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vezető brit lap szerint úgy győzhető le Orbán ha az emberek elől eltitkoljuk a migrációról szóló híreket

A brit Guardian szerint Orbán és Salvini részéről napi veszély leselkedik a szabadságra és a jogállamra, a két politikust úgy lehet közömbösíteni az európai választások előtt, hogy nem kell többet beszélni a migrációról – mutat rá az elemzés. 
A földrészen új frontvonal van kialakulóban, igazi célja a demokratikus normák megszegése, nem pedig a bevándorlás megakadályozása. Ezért a hónap híre az volt, hogy az EP megszavazta a Magyarország elleni eljárást. Az a Parlament folyamodott ehhez a lépéshez – története során első ízben – amelyet nehezen lehetne demokráciaellenesnek minősíteni.

A liberális demokraták már jó ideje próbálják visszaszorítani azokat, akik az alapelveket fenyegetik. Csakhogy a menekültválság óta hagyták, hogy belerángassák őket abba a migrációs vitába, amely élteti a populistákat. És nem tudtak nagy tömegeket meggyőzni arról, hogy szükség van az érkezőkre, továbbá, hogy azok nem végzetesek az európai vagy a nemzeti identitásra nézve. 

A vállaltan illiberális magyar kormányfő és a szélsőjobbos olasz belügyminiszter most az Európai Parlamentben készül átvenni az ellenőrzést a maga retorikájával. Az a jó stratégia ellenük, ha kötelezik őket a demokratikus szabályok betartására, mert ez az Achilles-sarkuk. És itt vannak az uniónak eszközei.

Sokkal ígéretesebb, ha a figyelem arra irányul, hogy a jogállam ostrom alatt áll. Éppen ez történt két hete Strasbourgban, amikor a képviselők megvonták a határvonalat, mármint hogy mit szabad és mit nem. A határozat egyértelmű vádirat minden ellen, amit Orbán művel a demokratikus normákkal. Modellként kell szolgálnia a földrészen a jogállam védelmét szolgáló további hadjárathoz.

Nem azért marasztalták el a miniszterelnököt, mert az nem hajtotta végre a kvótadöntést, hanem mivel felszámolta azokat a mechanizmusokat, amelyek révén az emberek ténylegesen beleszólhatnak a demokráciába. Szóval arra kell összpontosítani, ami megvédi a polgárokat attól, ami Orbán és Salvini miatt fenyegeti őket. Mert akkor látszik, hogy a két politikus voltaképpen bulldózer, amelynek a lobogóján az áll: Migránsok kifelé!

A zászló arra szolgál, hogy leplezze a jogállam felszámolását, pedig a demokrácia pajzsot jelent a hatalom visszaélései és a korrupció ellen. Ezt az egészet szavakban úgy kell megragadni, hogy a demokraták harcolnak a tekintélyelvűek ellen, hiszen a fő ellenség az autokrácia. A populisták a jogok igyekeznek semmissé tenni és akkor úgy alakíthatják át a kontinenst, ahogy akarják.   

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések