A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Berettyóújfaluban első alkalommal tartottak gasztronómiai- és hagyományőrző fesztivált

Majdnem körbevették a Morotva Liget tavát a főzőcsapatok a szombaton a berettyószentmártoni városrészben első alkalommal megtartott gasztronómiai- és hagyományőrző fesztiválon.
Persze amíg készültek az ételek, a Bihari Népművészeti Egyesület, valamint a helyi iskolák jóvoltából a gyerekek kipróbálhatták az elődeik foglalkozását, népi játszóházban szórakozhattak. A tóhoz vezető út mentén a bihari kézművesség jeles képviselői mutatták be tudásukat, kellették portékáikat. Volt köztük vesszőfonó, szörpkészítő és fazekas is. 

Ha a rendezők látványosságnak szánták a legkülönbözőbb anyagokból készült, a játszóház zöld gyepébe szúrt óriásvirágokat, akkor az telitalálat volt, hiszen a jó másfél méter magas, színes szirmú virágokat nemcsak sokan csodálták meg, hanem a gyerekek fogócskáztak is köztük. Ne hagyjuk ki azonban a rendezvény minden pontjáról jól látható nagyszínpadot sem. 

Itt a bihari kulturális és a hagyományokat továbbörökítő csoportok léptek fel a nap folyamán, mígnem délután és este megérkeztek a sztárvendégek, Pély Barna, Sasvári Sándor, Nádas György, a Hollóének Hungarica, a Kokas Banda vagy akár Gyányi István, illetve a helyi Körömvirág együttes is.

Hagyománnyá nevelni

Mielőtt a főzőcsoportok között tennénk egy kört, Lisztes Évával, a Tájak, Házak, Ízek Fesztivál főszervezőjével, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ igazgatójával ültünk le beszélgetni a Morotva Liget szabadidőközpont egyik helyiségébe.

– Berettyóújfaluban a civil szervezetek és a kulturális intézmények jól együtt dolgoznak. Két népfőiskolánk is van, a Bihari, illetve a megyei. Ez utóbbinak országhatáron túli kapcsolatai is. Velük közösen szerveztük meg a gasztronómiát, a hagyományaink bemutatását, továbbvitelét szolgáló Tájak, Korok, Ízek fesztivált, most első alkalommal.

Az eseményből idővel hagyományt szeretnénk. 35 főzőcsapat fogadta el a meghívásunkat. Annyit kértünk tőlük, hogy itt a településükre, tájegységükre jellemző ételt készítsenek.”

Gömörből, Partiumból

A nagyszínpad mellett rögtön az első főzőhelyen a Gömörből, Várhosszúrétről érkezett csapatnál álltunk meg. – Biharország, Gömörország egy-egy ország a történelmi Magyarországon; persze, hogy itt helyünk! – fogadott kedélyesen bennünket Nagy György.

– A helybeli népfőiskolával áll kapcsolatban a kézműves műhelyünk, a népfőiskolások hívtak meg bennünket, és mi szívesen jöttünk, szívesen hoztuk el a vidékünk jellegzetes ételét, a gömöri gulykát. Erről annyit tudok, hogy húsgombóc és nagyon finom.

Simka Ida és Borsodi Katalintól tudjuk, hogy az étel elnevezése a szlovák gulka szóból származik, és ez az ennivaló náluk olyan, mint a mi vidékünkön például a töltött káposzta. Időigényes, de megéri megcsinálni.

Nem sokkal távolabb Paptamási feliratú kötényben két férfi ugyancsak húsos ételt készít. Jenei Sándor és varga Tibor – mutatkoznak be a partiumi településről érkezettek, akiktől azt is megtudjuk, hogy hagyományos bográcsgulyással és miccsel várják a vendégeiket. Ők ugyancsak a népfőiskola révén jutottak el a berettyóújfalui eseményre.

A bő kék nadrágba, fehér ingbe, széles karimájú fekete kalapba öltözött Csősz Gyulától a Samarjai Betyárok elnevezésű csapat tagja Kismarjáról érkezett csapattársaival együtt. Pogácsával és frissen sült lapcsánkával kínálják az arra fordulókat. – Betyár egy természetünk van, és hogy ez mit jelent? Utána kell gondolni, de nem azt, hogy a szekercét a falba állítjuk – mosolyog sandán a mellette álló asszonyra.

Összefutottunk a sokadalomban Vitányi Istvánnal, Bihar országgyűlési képviselőjével, a rendezvény fővédnökével. – A térség szinte minden településének van már hagyományőrző és gasztronómiai eseménye. Éppen a központnak, Berettyóújfalunak nem volt ilyen jellegű rendezvénye. Most megszervezték, a hely kitűnő, a hangulat remek, és ez folytatást kíván.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések