A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

50 000 migráns várakozik a marokkói tengerpart környékén, hogy Spanyolországba jusson

Az elmúlt években szabályosan ellepték az észak-marokkói kikötővárost, Tangert a szub-szaharai országokból származó bevándorlók, akik csak arra várnak, mikor kelhetnek át végre Európába. Sokan akár évekig is ott rostokolnak az esetleges átkelésben bízva.
Elsődleges céljuk Spanyolország, hiszen a Gibraltári-szorosnál fekszik Tanger, nem messze Európától. Tiszta időben akár Gibraltár szikláit is látni. A migránsok nem az Egyesült Királysághoz tartozó csücsökbe mennének, hanem sokkal inkább az azt körülölelő Spanyolországba, mely szívesen látja őket, mióta a baloldali vezetés átvette a hatalmat Madridban.

Ennek is köszönhető az, hogy a 2015-ös bevándorlási csúcs óta a mediterrán ország először szerepel az első helyen a migránsok által legkívánatosabbnak számító államok között, mivel itt kísérlik meg a kikötést a legnagyobb számban az illegális bevándorlók csónakjai.

Maliban nincs munka, Európába akarok menni, hogy ott dolgozzak” – mondta az újságírónak a 42 éves Alhassane Keita, aki Maliból ment Marokkóba, hogy onnan próbálja meg az átkelést Európába.
Szeptember 10-ig összesen 35 ezren próbáltak meg átjutni, többen mint tavaly egész évben.

A marokkói hatóságok adatai szerint jelenleg ötvenezer fekete-afrikai migráns várakozik csak Tangernál és annak közvetlen vonzáskörzetében. A helyiek csak “kis-Dakarnak” hívják a várost és annak néhány, migránsok uralta negyedét.

Az észak-afrikai ország hatóságainak rendszeres ellenőrzésének és razziáinak köszönhető csak, hogy ez a szám nem magasabb. A marokkói határőrség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megakadályozza az embercsempészek munkáját és ne engedje csónakjaikat elindulni a partoktól.

Az egyik legdurvább incidens kedden volt, mikor egy nő meghalt, három másik pedig megsérült, mikor tűzharc alakult ki a partiőrség és egy migránsokat szállító csónak között.

A ladik spanyol vezetője nem volt hajlandó megállni a sorozatos felszólítások ellenére sem, kollégáimnak nem volt más választása, muszáj volt tüzet nyitniuk” – nyilatkozta az eset után Abdelouafi Laftit belügyminiszter.

Amikor megkérdezték az egyik bevándorlót, hogy miért Marokkót választotta úti célnak, elmondta, hogy ő is tovább akar menni Európába. Azért nem Líbiába ment, mert azt túl veszélyesnek találta és a könnyebb úton akart átjutni a tengeren.

Az egyik neve elhallgatását kérő emberkereskedő a tudósítónak elmondta, hogy emberenként átlagosan ezer dollárt kér és heti két csónakot enged útnak Európa irányába, mindegyikre 62 ember fér el. A számítások szerint havonta akár félmillió dollárt, azaz több mint százmillió forintot is megkereshet a csempész.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések