A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagyi almás pitéje - amióta én is így készítem, mindig nagy sikere van

Elronthatatlan, házias süti, ami eszméletlenül finom.
A nagymamák szoktak ilyen isteni finom sütiket sütni - érdemes kipóbálni.

Hozzávalók

a tésztához:
25 dkg ráma margarin
45 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
1 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 ek. tejföl
1 csipet só

a töltelékhez:
2 kg alma
fahéj (ízlés szerint)
cukor (ízlés szerint, attól függ, hogy mennyire savanykás az alma)
(a tepsi mérete: 20 cm x 36 cm)

Elkészítés:

- A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tészta többi hozzávalóival ruganyos tésztává gyúrjuk. - Folpackba csomagoljuk a tésztát és kb. 10-15 percre betesszük pihenni a hűtőbe. Két cipóra osztjuk. (Én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom, ez lesz a süti alja. Míg a kisebbik cipó meg a süti teteje lesz).
- Közben meghámozzuk és lereszeljük az almát.
- A lereszelt almát megcukrozzuk és megszórjuk fahéjjal.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- Először a nagyobbik cipót egy lisztezett felületen, tepsinagyságúra kinyújtjuk.
- Sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük a tésztát.(Rá segíthetünk úgy is, hogy ha nem pont akkora lett a tésztánk, mint a tepsi, akkor kézzel kicsit bele "tapicskoljuk").
- Vékonyan megszórjuk a tésztát zsemlemorzsával és erre ráhelyezzük a levétől kinyomkodott reszelt almát, egyenletesen elosztjuk az almát (fontos, hogy az almát jól kinyomkodjuk, máskülönben átázik a tészta).
- Kinyújtjuk a kisebbik cipót is és ráhelyezzük az almás tésztára. Villával kicsit megszurkáljuk a tészta tetejét. Felvert tojássárgájával megkenjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
- Ha teljesen kihűlt, porcukorral megszórjuk a tetejét és szeletelhető.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések