A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Langyos, citromos víz: tényleg lefogyhatsz vele? A kutatók megadták a választ

Tudd meg, mennyire hatásos, és érdemes-e belevágni.
A citromos vízről több dolgot is lehet hallani: nemcsak a fogyásban segít, de aki rendszeresen fogyaszt belőle, annak sosem lesz infarktusa vagy veseköve. Érdemes azonban annak is utánajárni, hogy mely állításokat támasztja alá a tudomány.

A citromos víz fogyasztásának többek között a testsúlyra gyakorolt hatását több tanulmány is vizsgálta már. Tudd meg, hogyan hat az ital, miért és miként érdemes esetleg neked is fogyasztanod!

Tényleg hat a citromos víz?

A leggyakoribb, hogy az ital testsúlyra gyakorolt hatása kerül elő, melyet a tudomány is igazol. Noha a kérdést egyelőre csak kevés kutatás érinti, máris nagyon biztató eredmények születtek. Ebben a tanulmányban például azt emelték ki az orvosok, hogy a citromlében található polifenolok bevitele étvágycsökkentő hatással bír, sőt, eredményesen sikerült alkalmazni a táplálkozás okozta elhízás visszafordítására és a fogyás következtében fellépő oxidatív stressz csökkentésére is. 

Az említett kutatás egy diéta hatékonyságát vizsgálta két csoportban. Az egyik csoport tagjai fogyasztottak citromos vizet, a többiek nem. Az eredmények szerint a citromos vízzel támogatott diétát követők egy év alatt két és fél kilóval többet fogytak. 

Emellett maga a vízbevitel növelése súlycsökkentő hatással bírhat, míg a citrom ízével segít abban, hogy többet igyál. Az ital előnye lehet továbbá, hogy ezzel sikerülhet pótolni a cukrozott üdítőket, ezáltal a kalóriabevitel jelentősen csökkenthető, ami elengedhetetlen a fogyáshoz.
A citromos víz egy másik, említésre érdemes, bizonyított hatása, hogy a gyümölcs flavonoidjai szerepet játszanak a lipidek anyagcsere-folyamataiban, így a májon keresztül segítik a fogyást. A kutatási eredmények tehát arra mutatnak, hogy a citrom hatékony segítség a fogyókúra hatásának növelésében, noha magában valószínűleg nem elegendő ahhoz, hogy látványos zsírégetés induljon be.

Mi van a citromos vízben?

A vízfogyasztás fogyásra gyakorolt hatásáról bővebben itt olvashatsz. Az ital másik összetevője a frissen facsart citrom, melyben sok C-vitamin található. Ez kutatások szerint nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, de növeli a szervezet vasfelvevő képességét is, közvetve megelőzve ezzel a vashiányt és a vele együtt járó levertséget, fáradtságot, gyenge immunrendszert. 

A citromlé másik fontos része a citromsav, mely egy kutatás szerint valóban emeli a vizelet savasság, így rendszeres fogyasztása drasztikusan csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. Noha a citromról azt is olvashatod, hogy savas íze ellenére lúgosító hatású, valójában csak a vizelet pH-értékét képes megváltoztatni, a vér pH-értékét azonban az ételek nem befolyásolják.

A citromlében sok-sok antioxidáns található, és nemcsak a C-vitaminról van szó, de két másik flavonról is, a heszperidinről és a diozminról, melyek sejtvédő, rákmegelőző hatásúak. Ezek közül különösen a heszperidin fontos, mely a zsírbontáson keresztül a testben a glükózt érintő folyamatokban is szabályozó szerepet játszik, sőt, a magas vércukorszinten, azaz hiperglikémián is képes javítani. 

 A citromos víz diéta alatti rendszeres fogyasztása mellett nemcsak az szól, hogy tele van értékes növényi tápanyagokkal, de az is, hogy mindezeket alacsony kalóriatartalom mellett biztosítja a szervezet számára. Egy pohár citromos víz például nagyjából 6 kalória csak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések