Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Körtés, mandulás pite: nemcsak finom, mutatós is lesz

A körtés, mandulás pite egyszerű, házias édesség, amivel nem tudsz mellélőni.
A piteszezonban ezt a csábító, mandulás, magvakkal megszórt sütit is el kell készítened. Akkor lesz igazán omlós a tészta, ha gyorsan állítod össze, és csupa hideg hozzávalóval dolgozol. A krém ezúttal a bevált vaníliás puding, ami jól illik a körtéhez. A tetejére a mandulán kívül bármilyen magvat szórhatsz. Kínáld fagyival, még teljesebb lesz az élvezet. 

Hozzávalók:

TÉSZTÁHOZ
35 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 evőkanál hideg víz
1 db tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só

TETEJÉRE
1 csomag vaníliapuding
5 dl tej
4 db körte
12 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
mandula

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sütőporral, a sóval, majd morzsold össze a felkockázott, hideg vajjal. Amikor már kellően morzsalékos, rakd hozzá a tojást és a cukrot. Mehet hozzá egy evőkanál hideg víz, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, add még hozzá a maradék evőkanál vizet. Formázz belőle gombócot, és csomagold folpack fóliába. Tedd a hűtőbe legalább fél órára.
 
Kezdj melegíteni fél liter vizet, majd rakj bele öt deka cukrot, és öntsd hozzá a citrom levét. Amikor forr, dobd bele a meghámozott, félbevágott körtét, és párold öt percig. Óvatosan szedd ki, majd csepegtesd le.  

A pudingot kevés tejjel keverd simára. A maradék tejet tedd fel forrni, rakd hozzá a maradék cukrot, csorgasd hozzá a pudingot, majd állandóan kavargatva főzd sűrűre.

Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki, és egyengesd a vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába. A pudingot öntsd a pitére, majd rakd ki a körtével. Késsel kicsit be is vághatod, formázhatod. Szórd meg mandulával, esetleg diót, mogyorót is rakhatsz a tetejére. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 20-25 perc alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések