Hirdessen itt

Házi kenyér egy órán belül? Bizony, és isteni finom

45 perc alatt finom, ropogós kenyeret tálalhatsz.
Több weboldalon is találkoztam ugyanazzal a recepttel, így nekifutottam, hogy tegyek egy próbát. 

Először is jöjjön az öt hozzávaló:

3 bögre liszt
1 bögre víz
5 dkg élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
2 evőkanál étolaj
2 teáskanál só

Elkészítés:

Az elkészítés rendkívül egyszerű. A hozzávalókat összekeverjük, átgyúrjuk. Ez nekem körülbelül 5 percet vett igénybe. Az elkészült tésztát szépen letakarjuk, meleg helyre tesszük és hagyjuk kelni 15 percet. Szépen becsomagoltam egy pokrócba a tálat és vártam.

Amikor letelt az idő kitettem egy tepsire. Bár sehol nem írták, én azért tettem alá egy teflon sütőlapot, megkentem a tetejét egy pici tejjel (ezt vízzel is lehet, de én a süteményeket is ezzel szoktam, így ez jött reflexszerűen).

Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra légkeveréses programon és huss, már ment is be. Íme:

Ezután már nem volt más dolgom, mint kivárni 35 percet és kivenni a finom, ropogós kenyeret a sütőből. Én 2 és fél decis bögrét használtam, finomlisztet és 7 g-os instant élesztőt, így a végeredmény egész pontosan (persze, ha a mérlegem nem csal) 542 grammos kenyér lett. Kicsit tömörebb, mint a boltban vásárolt levegős kenyér, de finom lett. Ez hirtelen felindulásból jött, legközelebb készülök rá és veszek másfajta lisztet, ráadásul magvakkal is megspékelem. A fotón is látszik, hogy picit haloványabb a színe, mint a bolti kenyereknek, talán még pár percet pirulhatott volna, de szépen átsült és ez a lényeg.

Végeredményben az árammal együtt maximum 100 Ft-ból kijött egy fél kilós cuki kis cipó, amely előkészületekkel, mosogatással együtt sem volt több 1 óránál. Életem első kenyérsütése, de biztosan nem az utolsó (Attól függetlenül, hogy ez nem az a tipikus kenyér, az íze kenyér, az állaga kenyér.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések