Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A magyar konyha ínyencségei – Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók 8 személyre:

1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
80 dkg leveszöldség (sárgarépa petrezselyemgyökér és zöldje, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd kelkáposzta (15 dkg)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
10-15 szem bors
2 csipet sáfrány
10 dkg csiperke gomba
10 dkg spárga vagy karfiol/kelbimbó
20 dkg zöldborsó
50 dkg cérnametélt

Elkészítés: 

A leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. A tyúkot megszabadítjuk a zsírjától, megmossuk, nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk, és lassú tűzön főzzük egy jó félórát.

Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrányt. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a leveszöldséget, a teatojást, valamint a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben.

Takarékra kapcsolunk, majd félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve az egészet puhára főzzük.

Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A spárgát (vagy karfiolt/kelbimbót) megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk és a zöldborsóval együtt lábaskába tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk.

A megfőtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét, a megmaradt zsíros részeket) eltávolítjuk, aztán forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön párolt zöldségekhez adjuk.

A hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni.
Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet.

Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítve előmelegítünk, a vizet kiöntjük belőle, majd beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest.

A petrezselyem zöldjét finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és úgy tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések