A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 vitaminos szomjoltó, ha már unod a vizet: segítenek leszedni a kilókból

Egészségesek, finomak, ráadásul hidratálnak.
A hosszan tartó egészség megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres folyadékfogyasztás, ami naponta legalább két liter mennyiségnek felel meg. Kiváltképp igaz ez, ha fogyókúrázol - ilyenkor nyugodtan lecsúszhat három-négy liter is. Sokan azonban nem szeretik, vagy gyorsan ráunnak a vízre, ám nem mindegy, helyette mit juttatsz a szervezetedbe.

A fogyókúra aranyszabálya, hogy kevesebb kalóriát fogyassz, mint amennyit a nap folyamán felhasználsz. Többek közt ezért is kár felesleges csodaszerekben reménykedni. Szerencsére léteznek olyan finomságok, esetünkben az ízesített vizek, melyek vigyáznak a vonalaidra, egyúttal hatékonyabbá teszik a diéta tartását.

Vitaminos szomjoltók, ha már unod a vizet

A házilag készült ízesített vizekkel két legyet üthetsz egy csapásra, mert az alakodat és a környezetedet is védheted velük. Az amerikai National Resources Defence Council adatai alapján a bolti üdítők árának nagyjából 90%-a a csomagolás, a marketingköltség, plusz a szállítás. És akkor még nem beszéltünk a műanyag palackról, ami többségében a szemétdombon végzi. Ráadásul ezek a termékek hemzsegnek a hozzáadott színezékektől, cukroktól és sok egyéb egészségtelen dologtól. 

Ehhez képest már két-három összetevőből - többnyire fűszerből, zöldségből vagy gyümölcsből - is készíthetsz ízletes, mégis diétás italt. Mindössze annyit kell tenned, hogy előző nap két liter vízbe áztatod a hozzávalókat, hűtőszekrényben jól lehűtőd, másnap pedig szépen elkortyolgatod.  
Az uborka nemcsak alacsony kalóriatartalma miatt érdekes, hiszen vízhajtóként is működik. Cikkünkben mutatunk egy italt, mely kellemesen felpezsdít, ráadásul fogyaszt is!
A szeder magas rost- és gyümölcssavtartalmának köszönhetően felpörgeti az anyagcserét, serkenti az emésztés folyamatát, míg a zsálya szabályozza a vércukorszintet. 200 gramm gyümölcsöt keverj el három-négy zsályalevéllel, másnap pedig kortyolgasd el.
A gyömbér illóolajai serkentik az emésztési folyamatokat, a citrom flavonodjai pedig a májon keresztül segítik a fogyást. Cikkünkből megtudhatod, hogyan készíts zsírpárnaolvasztó, gyömbéres-citromos limonádét!
A friss ananászban található bromélia enzim támogatja az emésztést, és felgyorsítja az anyagcserét. Vágj kisebb darabokra 200 gramm gyümölcsöt, és keverd össze 10-12 szem mentalevéllel. Éjszakára tedd hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Az eper segít kontrollálni a vércukorszintet, a lime pektinrostjai pedig étvágycsökkentő hatásúak. Hat szem félbevágott epret és pár szelet lime-ot keverj össze, és áztasd egy éjszakán keresztül.
A dinnye szinte csak vízből, rostokból és minimális gyümölcscukorból áll, így nem dobja meg nagyon a vércukorszintedet, ám erős vízhajtó - akárcsak a rozmaring - és salaktalanító hatással rendelkezik. Itt receptet is adunk hozzá, melyhez keverj egy kiskanál szárított, előzőleg leforrázott, áztatott és leszűrt növényt.
Az édeskömény magja serkenti a lép- és májműködést, ezért érdemes főzetet készíteni belőle, majd hozzákeverni a jól ismert citromos vízhez.
A cékla vas-, kalcium-, B-vitamin- és antioxidáns-tartalma hozzájárul a májműködéshez, ezáltal a fogyás beindulásához. A céklaital receptjét megtalálod egy korábbi cikkünkben.
Az alma savtartalmával serkenti az emésztést, a fahéj pedig szintén támogatja az anyagcserét, valamint csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A hozzávalókat turmixold össze, majd várj egy órát, amíg az ízek összeérnek.
A Michigan Egyetem kutatása szerint már napi másfél csésze meggylé csökkenti az elhízás, a szív- és cukorbetegség kockázatát. Öt-hat szem meggyet keverj össze vízzel, adj neki pár órát, végül kortyolgasd el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések