A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 szuperétel, ami teli van vassal: nincs többé fejfájás, fáradékonyság

Érdemes a mindennapi étkezés részévé tenni őket csekély vashiány esetén.
A vas létfontosságú szerepet játszik a sejtek oxigénellátásában. Azonban, ha nincs belőle elég, a hemoglobinszint csökkenni kezd, és megjelennek a vashiányos vérszegénység tünetei, mint az állandó fáradékonyság, szédülés, koncentrációzavar, fejfájás. 

Vashiányt okozhat az egyoldalú étkezés, az erős menstruáció, de a C-vitamin hiányával is párosulhat. Egy felnőtt nő napi szükséglete 15-18 milligramm, ez terhesség alatt akár 28 milligramm is lehet, ezért pótlása ilyenkor fokozott orvosi felügyeletet és ellenőrzést kíván. 

Vasban gazdag ételek

A vashiány megállapítására mindenképp szakemberhez kell fordulni, aki meghatározza a hiánybetegséget és a kiváltó okot. Ettől az alapbetegségtől és a vashiány mértékétől függ a vaspótlás módja: amennyiben a hiány csak kis mértékű, gondosan összeállított táplálkozással kompenzálható az eredmény. Ha ez sikertelen, vagy a hiány jelentősnek bizonyul, az orvos gyógyszeres kezelést írhat elő. Összeállításunkban bemutatunk pár magas vastartalmú ételt, ezek kompenzálhatják a hiányt.
A búzakorpa a vasban leggazdagabb gabonaféle, 100 grammonként 16 milligrammot tartalmaz. A növény továbbá véd a vastagbél- és emlőráktól, illetve a szív- és érrendszeri betegségektől, az elhízástól, a bélrendszeri betegségektől.
Bulgurból akár 25 perc alatt ízletes finomságokat készíthetsz, magas fehérjetartalma mellett pedig B-vitaminban és vasban is gazdag.
A teff nevű szupergabona úgyszintén ismeretes magas vastartalmáról, de ezenkívül kimagasló a kalcium-, a fehérje- és a rosttartalma is.
A tökmag számtalan fogásban megállja a helyét, hiszen salátákhoz, levesekhez és több főételhez is passzol. Magas vastartalmán - 100 grammonként 12,1 milligramm - kívül pedig egészséges zsírokat, fehérjéket és rostot is tartalmaz.
Kutatások szerint a máj a legnagyobb vastartalmú állati eredetű étel, 10 deka fedezi a napi vasszükséglet 36%-át.
Az édesburgonya változatosan elkészíthető zöldségféle, vastartalma segíti a vörösvérsejt-képződést és a fehérjék feldolgozását, illetve erősíti az immunrendszert.
100 gramm lenmag nagyjából 8,2 milligramm vasat tartalmaz, ezért érdemes beépíteni az egészségtudatos táplálkozásba. A lenmagban továbbá sok a rost, így az emésztésre is jótékonyan hat.
Sokan előszeretettel ropogtatnak pisztáciát, és, bár az ára meglehetősen borsos, időnként érdemes vásárolni belőle, 100 grammonként ugyanis 7,5 milligramm vasat, emellett értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
A sütőtök valóságos vitaminbomba, jelentős vas- és C-vitamin-forrás. Utóbbi fontos a vas felszívódásához. Magas rosttartalma segíti az emésztést, alacsony kalóriatartalma miatt pedig diétához is ideális.
Dietetikusok szerint mindössze 64 gramm árpából fedezhető a napi vasbevitel 18%-a, ráadásul a kedvelt gabona bővelkedik étkezési rostban, és nem tartalmaz koleszterint, ezáltal csökkenti az elhízás veszélyét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések