A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 jó szénhidrátforrás, amit a diéta alatt is ehetsz: rendkívül laktatóak

Kellenek, hogy a fogyásból ne legyen koplalás.
Több fogyókúrás módszer is épül a szénhidrátok nagyfokú korlátozására - mint az Atkins-étrend vagy a ketogén diéta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a fogyás legjobb módszere. A legtöbb ember számára ugyanis ezek a programok kínzóan nehéznek tűnnek, és nem tarthatóak hosszútávon. Az étrend elhagyását követően pedig hamarosan visszahízás következik.

Ha a tartós súlyvesztés a célod, érdemes inkább olyan menüsort keresni, melyet kisebb változtatásokkal akár egész életedben is tudnál tartani. Ennek általában része az, hogy a bevitt kalóriáknak hozzávetőlegesen a fele jó szénhidrátokból származik.

Ha súlyt akarsz veszíteni, akkor egyáltalán nem tilos szénhidrátokat enni. Nagyon fontos azonban, hogy mértéktelennek még jó források esetében sem szabad lenni, azt pedig, hogy mit eszel, főleg nagyon meg kell válogatni.

A finomított szénhidrátok - azok, melyekből gyártási eljárásuk során kivonják a rostokat, mint a fehér liszt vagy a kristálycukor - gyorsan felszívódnak, miután beviszed őket. A vércukorszintbe hamar bekerülve megemelik azt, ám hatásuk csak rövid ideig tart, így utánuk nem sokára ismét meg fogsz éhezni.

Ha ezt az étvágynövelő hatást szeretnéd elkerülni, akkor érdemes rostban és fehérjében gazdag szénhidrátforrásokat keresni, melyek tartósan laktatnak, ugyanis ezek lassabban szívódnak fel, így nem okoznak nagy kilengéseket a vércukorszintben sem. Mutatunk egy sor jó szénhidrátforrást, melyet megfelelő körültekintéssel a súlyvesztés során is az étrended részévé tehetsz!
A lencsének, mint a többi hüvelyesnek is, magas, 100 grammonként 20 gramm a szénhidráttartalma, de emellé a gabonaféléknél jóval több rostot, 8 grammot és 9 gramm fehérjét tartalmaz, így laktatóbb, és könnyebb beilleszteni az étrendbe is.
A zabpehely szénhidrátjainak felszívódását is jókora adag rost lassítja, így még reggelire is fogyasztható, és a gabonafélék közt nagyon kiadós. 100 gramm zabpehelyben 12 gramm szénhidrátot, 1,5 gramm rostot és 2,4 gramm fehérjét találsz.
A csicseriborsó 100 grammjában 61 gramm a szénhidrát, amiből 17 gramm rost, sőt, mellé 19 gramm protein is társul. Ezért ebédre és vacsorára is jó választás.
A gyümölcsök fruktóztartalmuk miatt okozhatnak kisebb vércukorszint-ingadozást, de ez is messze elmarad a finomított cukorhoz képest. A legalacsonyabb a piros bogyók cukortartalma, nagyjából 4-6 gramm 100 grammonként, amihez 2-3 gramm rost is tartozik.
Ezzel szemben a banán az egyik legmagasabb cukortartalmú gyümölcs 100 grammonként 12 gramm cukorral. Ezt sem kell azonban kizárni. Edzés előtt kiváló energiaforrás, ami nagyjából egy órára feldob. Amikor azonban tartós jóllakottságot keresel, inkább rostosabb, kevésbé cukros dolgot válassz.
Az árpa is rostban és fehérjében dús gabonaféle. 100 gramm árpában 73 gramm szénhidrát található, ebből 17 gramm rost, ami mellé 12 gramm protein társul, így árpából készült köretből a kis adag is nagyon laktató.
Ugyanennyi hajdina elfogyasztása 72 gramm szénhidrát, 10 gramm rost és 13 gramm fehérje bevitelét jelenti, így az árpához hasonlóan jó alapanyag.
A quinoáról sokan hiszik, hogy kalóriaszegény, valójában azonban a gabonák közt átlagos mennyiségű kalóriát tartalmaz. Kiemelkedő ellenben, hogy 100 grammjában 39 gramm szénhidrát, 5,2 gramm rost és 8,1 gramm fehérje található.
A gyökérzöldségeknek, mint a cékla és a répa, kétszer-háromszor magasabb a cukortartalmuk, mint más zöldségeké, a gyümölcsökét azonban többnyire nem haladja meg. Értékes vitaminjaik, antioxidánsaik és rostjaik miatt mégis érdemes őket heti néhányszor fogyasztani.
Minden zöldség tartalmaz valamennyi szénhidrátot: nagyjából 3-10 grammot, ez azonban lassú felszívódású szénhidrát, melynek a java rost. Zöldséget a nap folyamán bármikor ehetsz. Magas víz- és rosttartalmuk miatt jó, kalóriaszegény éhségűzők.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések