A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Véletlenül" elégette a NASA a Mars-béli élet bizonyítékait – állítja egy elmélet

Nem a Curiosity űrjármű hozta az első életjeleket a vörös bolygóról?
Az újabb „összeesküvés-elméletnek” ezúttal a New Scientist című népszerű-tudományos lap ad tápot. Ezek szerint az amerikai űrkutatási központ 1970-es évekbeli Viking missziója már talált a bolygón komplex szerves anyagok nyomait. Csakhogy, idézi a jelentést a Mirror, a távirányítású űrjármű valami véletlen hiba folytán elégette ezeket az értékes mintákat.
Ez a feltételezés azon alapul, hogy a NASA Phoenix Landerje, amely tíz évvel ezelőtt szállt le a Marsra, perklorátot talált. Ez a mérgező anyag a Földön nagyon gyúlékony, a Marson azonban a hideg miatt ez a veszély nem fenyegetett. A Viking viszont a talajmintákat 500 fokra hevítette fel, és ez elégethette a perklorátot a bolygón talált szerves molekulákkal együtt.

A NASA kutatói úgy vélik, hogy erre az eseményre csak akkor derült fény, miután a Phoenix adatai napvilágot láttak. 2013-ban a Curiosity nemcsak szerves molekulákat talált, hanem klorobenzenét is, amely akkor keletkezik, amikor a szén reakcióba lép a perkloráttal. Ez bizonyíthatja a 70-es évekbeli minták égését is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések