A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szükség van a digitális bukósisakra, nagyon könnyelműen bánunk adatainkkal

Immunerősítő tippek a szakemberektől. Az új generációt nehéz ráébreszteni a virtuális világ veszélyeire. 
Folyamatosan elérhető az interneten a fiatalok mintegy huszonöt százaléka, de a személyes adataikra nem vigyáznak: egy fiktív cég fiktív ajánlatáért cserébe minden adatot megadnak magukról - állapítja meg a Magyar Idők cikke. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ ezért 116 javaslatot fogalmazott meg a fiatalok digitális biztonsága érdekében.

Ne használjunk ingyenes wifihálózaton keresztül olyan weboldalakat, ahová jelszóval kell belépni, ugyanis a hálózat tulajdonosa is látja, hogy melyik oldalon milyen jelszóval léptünk be; továbbá érdemes kikapcsolni a blue­tooth-un­kat, amennyiben már nem használjuk, mert onnan is szivároghatnak a személyes adataink – sorolta a digitális immunerősítő tippeket Poór Csaba, az Új Nemzedék Központ vezetője a Magyar Idők újságírójának.

Mint mondta, a most debütáló Digitális immunerősítő program – az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ együttműködésében – a fiatalok digitális biztonságának erősítése érdekében jött létre. A kampány részleteinek kidolgozásában száz szakember dolgozott együtt több mint egy éven át.

– A csapathoz pszichológusok, szociológusok, kiberbiztonsági szakértők és nyomozók, valamint vírusirtók forgalmazásával foglalkozó cégek, tanácsadó cégek és etikus hekkerek is csatlakoztak, hogy a digitális terünk sokkal biztonságosabb és élhetőbb legyen – részletezte Poór Csaba. A szakembergárda 116 tanácsot fogalmazott meg, amelyeknek nem a digitális világ visszaszorítása, hanem a biztonságossá tétele a célja.

– Az internet egy hasznos és jó dolog, elkerülhetetlen a mindennapjainkban, viszont érdemes ezt a digitális bukósisakot viselni, főleg annak tudatában, hogy a magyar fiatalok mintegy huszonöt százaléka 0–24-ben online – mutatott rá a kommunikációs vezető.

A digitális világ olyan rohamos ütemben fejlődött és fejlődik, hogy az emberekben még nem alakult ki félelemérzet. Ám ha továbbra is ilyen felelőtlenül viselkedünk a digitális térben, hamar megtapasztalhatjuk a saját bőrünkön, mennyire könnyen visszaélhetnek a személyes adatainkkal.

Ráadásul a mai gyerekeknek sokkal nehezebb elmagyarázni, hogy a digitális tér, amelyben élünk, milyen veszélyeket rejt.

– Amikor megszületik egy kisbaba, természetes, hogy tápláljuk, vitaminokkal látjuk el, ahogyan az is, hogy később, amikor biciklizni tanítjuk, bukósisakot adunk rá, az autóban pedig bekötjük a biztonsági övét; a C generáció viszont szinte már telefonnal a kezében látja meg a napvilágot – magyarázta Poór Csaba. A kampány részeként egy izgalmas, de annál megdöbbentőbb vírusfilm is készült arról, mennyire felelőtlenül bánnak a személyes adataikkal a mai fiatalok.

– Ez egy rejtett kamerás felvétel, amelynek lényege, hogy egy mozi előtt egy álcég hostessei álomutazást ígértek személyes adatokért cserébe. 250 megszólított fiatalból 207-en minden adatukat megadták a nyeremény reményében – részletezte a jelenséget Poór Csaba, hozzátéve, hogy a fiktív nyereményjáték résztvevői azt is kipipálták, hogy elolvasták a játékszabályt és egyetértenek vele, pedig ez nem is létezett.

A szakember szerint ma a jelszóbiztonság is borzalmasan alacsony: még mindig gyakori, hogy az emberek 1234 -et vagy a közösségi médiában is fellelhető dátumaikat használják jelkódként, amit különösebb erőfeszítés nélkül, pillanatok alatt feltörhetnek.

– Sokan tévesen gondolják azt is, hogy a számítógépüket és az adataikat nagyobb biztonságban tudhatják, ha több vírusirtót is használnak egyszerre; pedig ezekből egyet érdemes használni, azt viszont folyamatosan frissíteni, mert ezek a termékek a digitális kártevők mellett az adathalász e-maileket is ki tudják szúrni – tanácsolta a Magyar Idők hasábjain a program egyik felelőse.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések