A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mérföldkő: itt a mesterséges petefészek, amivel a ráktúlélők is vállalhatnak kisbabát

Még rengeteg kutatás szükséges, de az eddigi eredmények nagyon biztatóak.
Az egészséges petesejtek lefagyasztásával már nincs új a nap alatt: egyre több nő dönt a beavatkozás mellett, hogy a későbbi években se akadályozza meg az esetleges gyermekvállalást. A CNN riportja szerint hamarosan egy újabb módszer is az édesanyák rendelkezésére áll: egy dán kutató létrehozta az első mesterséges petefészket, ami segíthet a termékenység megőrzésében fiatal daganatos betegek esetében. Az eljárás segítségével a ráktúlélők is megtermékenyülhetnek és kihordhatják egészséges kisbabájukat.

A kemoterápia és a sugárkezelés rengeteg esetben kárt tesz a petefészekben, ezért a petesejtek lefagyasztása mellett gyakran alkalmaznak egy másik módszert is, amikor a petefészek szövetének egy részét eltávolítják, majd később, gyógyulás után helyezik vissza a páciens szervezetébe. Utóbbi komoly kockázattal jár, ugyanis előfordulhat, hogy az eltávolított szövet visszajuttatja a rákos sejteket a beteg testébe.

Az új módszer éppen ezt a hibafaktort szeretné kiszűrni: egy úgynevezett "állványzat"-ot alakítanak ki, amelyben létrejöhetnek a petesejt-tüszők, így az édesanya veszélyek nélkül teherbe eshet és kihordhatja a magzatot.



Igaz, egyelőre tesztelés alatt áll az új technológia, a kutatók optimistán tekintenek a jövőbe. A július 2-ai konferencián elárulták, hogy már megtették az első fontos lépéseket, és igaz, még rengeteg vizsgálatra van szükség, azt már biztosan tudják, hogy a petesejt-tüszők képesek megmaradni és fejlődni a mesterségesen létrehozott petefészekben is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések