A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt az ideje, hogy ledöntsük a tabukat: a depresszió nem holmi hóbort!

Egyre több az öngyilkosság – pszichológusok mondták el, milyen jelekre kell nagyon figyelned.
Az utóbbi években igencsak megnőtt az öngyilkosságok száma, és hazánk sajnos ebben is élen jár a statisztikák szerint. Egyre több ember dönt úgy, hogy véget vet az életének, és sok esetben még a legközelebbi családtagok és barátok is értetlenül állnak a helyzet előtt. Gyakran hallhatjuk, hogy az illetőt boldognak, kiegyensúlyozottnak látták hozzátartozói, és senki nem gondolta volna, hogy a valóságban súlyos lelki problémákkal küzdött.

Egy amerikai kutatás szerint 1999 és 2016 között 25%-kal emelkedett az öngyilkosságok száma, és jelenleg az elhalálozások 10. leggyakoribb oka a szuicid hajlam. A DCD jelentései szerint az öngyilkosok több mint felénél sosem diagnosztizáltak depressziót vagy szorongást, sőt, jó részük még csak pszichológus segítségét sem kérte.

Az eredmény hátborzongató: mégis hogyan vegyünk észre, ha egy szerettünk veszélyben van, mik azok a jelek, amikre jobban oda kellene figyelnünk? Amennyiben nyitott szemmel járunk, és meghalljuk a segélykiáltásokat, talán javíthatunk valamelyest az aggasztó statsztikán.

Melinda Paige szakpszichológus szerint az esetek összefüggésben állnak egymással. Ha egy depresszióra hajlamos személy környezetében öngyilkosság történik, hatványozottan nagy veszélynek lesz kitéve az illető. Ezt megfigyelhetjük a hírességek esetében is: Robin Williams véget vetett életének, a következő négy hónapban 10%-kal nőtt az öngyilkosok száma. Hasonló analógiában áll Kate Spade divattervező és Anthony Bourdan sztárséf halála is - egyesek vélemények szerint az utóbbi nem történt volna meg Spade esete nélkül.

Paige szerint az emberek nagy része azért sem látogat orvoshoz vagy beszél barátaival a problémáiról, mert szégyenteljes, ciki dolognak tartja a depressziót. Éppen ezért baljós jelnek számít, ha egy barátunk hirtelen zárkózottabb lesz, kerüli a társaságot.

Persze örök dilemma, hogy az egyedüllét vagy egy jó beszélgetőtárs jelent-e valódi segítséget - ez ember- és helyzetfüggő is - , a szakember szerint mindenképpen tegyünk pár lépést a beteg felé, és biztosítsuk őt maximális támogatásunkról.

Sok esetben nem megoldást, szimplán figyelmet és hallgatóságot igényelnek a bajbajutottak, és amennyiben ezt megkapják, hatalmas kő esik le a szívükről. Emellett elengedhetetlen, hogy végre ledöntsük a depresszió körüli előítéleteket és stigmákat: nem holmi hóbortról van szó, hanem egy bejegyzett, komoly betegségről, ami rengeteg esetben csak szakértő segítségével gyógyítható. A bagatellizálás és a figyelmetlenség súlyos körülményekhez vezethet - járjunk nyitott szemmel, és halljuk meg a barátaink segítségkérését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések