Mire kell figyelni grillezés közben, hogy a finomságok ne jelenthessenek veszélyt az egészségünkre?
Vegyünk frisset
A grillezéshez mindig jó minőségű, frissen vásárolt húst használjunk. A mélyhűtötteket hűtőszekrényben előzőleg teljesen ki kell olvasztani, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön.
Különítsük el
A nyers húst és a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket – pl. felvágott, sütemény, gyümölcs – mindig elkülönítve tároljuk. Tálaláskor is figyeljünk, hogy a készétel az alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel ne érintkezzen.
Vágjuk egyformára
A húst szeleteljük közel azonos méretűre, ne túl vastagra. Így jobban átsülnek és azonos idő alatt készülnek el.
Tároljuk helyesen
A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben kell tárolni. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegyük ki a hűtőből, hogy a grillre helyeznénk.
Ne hagyjuk félbe
A csontos húsokat jóval tovább kell a rácson hagyni, mint a vékony szeleteket. A grillezésnél ugyanis ügyelni kell arra, hogy a csont melletti részek alaposan átsüljenek. Amennyiben egy alapanyag már parázs fölé került, akkor annak elkészítését fejezzük is be. Félig sült ételt ne tegyünk el későbbre.
Így süssük
Rakjunk alutálcát a húsok alá, hogy sütés közben a lé és a zsiradék ne csepegjen a parázsra. A hagyományos vízszintes sütési mód helyett előnyösebb, ha olyan grillezőt használunk, amely a függőlegesen felfüggesztett hússzeleteket oldalról grillezi.
Rakjuk hűtőbe
A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtsük le, mert már az is veszélyes lehet, ha egy-két óránál tovább hagyjuk szobahőmérsékleten.
0 Megjegyzések