Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A régi jó BBQ-oldalas bevált receptje: szinte szétolvad a szádban

Kerti partik nagy kedvence az omlós, ragacsos BBQ-oldalas. Készítsd el hozzá saját magad a pácot!
A barbecue lassú, alacsony hőfokon, hosszú ideig tartó sütést jelent. Amerikai filmekben gyakran láthatod, nálunk sem véletlenül lett gyorsan népszerű. Nincs két egyforma recept, mindenki ízlése szerint alakítja a pácot, de azért van egy-két alapszabály, ami segít, hogy a lehető legjobb legyen az oldalas. 

Hozzávalók:

HÚSHOZ
2.5 kg oldalas
0.5 bögre barna cukor
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika
2 teáskanál bors
1 evőkanál só
friss rozmaring

A SZÓSZHOZ
5 dl ketchup
5 dkg barna cukor
2 evőkanál víz
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál almaecet

Elkészítés:

A húsról szedd le a hártyát, mosd meg, és itasd le róla a nedvességet. Arra ügyelj, hogy ne maradjanak rajta szilánkok. Az ízlésedtől függően vágd tetszőleges darabokra. Érdemes nagyobb szeleteket hagyni, úgy ízletesebb lesz. A száraz BBQ-páchoz keverd össze a cukrot, a sót, a borsot, a préselt fokhagymát és a pirospaprikát, majd dörzsöld be vele a húst. Előmelegített sütőben, 110 fokon, fóliával lefedve süsd az oldalast körülbelül négy órán át. Ha a hús szinte magától lefordul a csontról, vedd ki a sütőből.

Közben készítsd el a szószt. A hagymát aprítsd kis darabokra, öntsd hozzá a vizet, és egy botmixerrel pürésítsd. Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben, és pirítsd enyhén barnára a hagymás pürét. Keverd hozzá a ketchupot, a cukrot, a fokhagymát, az almaecetet, és főzd 20 percig. Ha nem elég sűrű, forrald még egy kicsit. Kend be vele jól a húst, rakhatsz még rá rozmaringot, más zöldfűszert. Pakold a forró grillre, és süsd meg körülbelül 10-15 perc alatt. Közben forgasd meg az oldalast. Ha megkaramellizálódik, leveheted a grillről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések