A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Soros rákapcsol a “társadalom formáló ügynökök” kiképzésére Magyarországon

Oknyomozó újságírókat toboroz norvég és holland pénzből a Soros György támogatási listáján szereplő Transparency Internatio­nal. A feladat hivatalosan: gyakornokokkal együtt lerántani a leplet néhány sötét ügyről. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban ez nagyon gyakran valamilyen kormányellenes anyag legyártását jelenti.
Ismét oknyomozásban jártas újságírókat keres a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata által is támogatott Transparency Internatio­nal (TI) magyarországi szekciója, akik 160 ezer forintos nettó apanázsért cserébe a gondjaikra bízott gyakornokokkal lerántják (lerántatják) a leplet valamilyen országos vagy helyi korrupciós ügyről. A programot az OSF-fel rendszeresen együttműködő norvég és a holland nagykövetség támogatja.

A szervezet felhívása szerint az ideális jelentkező rutinos riporter, aki szerzett már némi tapasztalatot a fiatalok oktatásában, és beszél angolul. A korábbi mentorok névsora alapján azonban világos, hogy ha valaki a kiválasztottak közé szeretne kerülni, az sem árt, ha elkötelezett baloldali, liberális, de mindenképpen ellenzéki.

Legutóbb például a Soroshoz köthető Media Development Investment Fund (MDIF) résztulajdonában lévő Magyar Narancs, a korábban nagy összegű OSF-támogatásban részesült Átlátszó.hu, a Simicska érdekeltségébe tartozó Index, a szocialistákhoz kötődő Népszava és a milliárdos csalás miatt eljárás alatt álló, Gyurcsány Ferenccel jó kapcsolatot ápoló MSZP-s Czeglédy Csaba gründolta Nyugat.hu szerkesztőségéből érkeztek a mentorok, ám a lista nem teljes.

A Transparency azt hirdeti, hogy évek óta kiemelt céljuk „a társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezése a korrupció elleni küzdelem mellett.” A fentiekre tekintettel a szemléletformálás valamifajta balra terelést jelent; erre utal az is, hogy a program során olyan címmel születnek cikkek, mint az „Ezt bezzeg nem vizsgálja Lázár János” vagy a „Rogán Antal titkos találkozói…”, és egy sincs, amelyik Czeglédy ügyeivel, esetleg a szegedi Szeviép-botránnyal foglalkozna behatóbban.

A legutóbbi, tavaly év végén meghirdetett mentorprogramot az Egyesült Államok követsége támogatta, és az akkori kurzusban először jelentek meg fővároson kívüli szerkesztőségek. Különös egybeesés, hogy a vidéki lapok éppen akkor bukkantak fel az Egyesült Államok által támogatott transparencys programban, amikor az amerikai külügyminisztérium Az objektív média támogatása Magyarországon címmel hirdetett pályázatot. Ez egy nappal a TI képzésének meghirdetése után jelent meg a tárca honlapján.

Washington a legfeljebb kétszázmilliós összeggel ott igyekezett megerősíteni a „független” sajtót, ahol hagyományosan gyengébb a baloldal. A Szijjártó Péter vezette magyar külügy felháborítónak és a választás befolyásolásának kísérleteként értékelte ezt a lépést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések