Hirdessen itt

Együnk fokhagymát a jó vércukorszintért is!

Azt valószínűleg a legtöbben tudják, hogy a fokhagyma jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet. Nos, az erős illatú és ízű fűszernövény a vércukorszintre is kedvezően hat.
Több tanulmány is igazolta, hogy a fokhagyma a káros hatású LDL koleszterin mennyiségének csökkentésével, illetve a „jó” HDL koleszterin mennyiségének növelésével szerepet játszhat a koleszterinszint szabályozásában. Egy kísérlet során napi 1,5-3 gerezd fokhagymának megfelelő fokhagymakivonat 2-6 hónapon át fogyasztva 9 százalékos összkoleszterinszint csökkenést eredményezett - írja a Napidoktor.

A vércukorszintre a fokhagyma az inzulintermelés fokozásával hathat jótékonyan – legalábbis ezt látszik bizonyítani néhány korai stádiumban lévő állatkísérlet. Figyelem! Mivel a fokhagymatartalmú táplálék kiegészítőknél nem figyelhető meg a vércukorszintre gyakorolt kedvező hatást, a fűszernövényt a hagyományos módon érdemes fogyasztani.

A fokhagyma vérhígító hatása szintén ismert: ennek köszönhetően csökkenti az artériákat elzáró vérrögök kialakulásának kockázatát.

További előnyök

A fokhagymában gazdag étrend többféle rákos betegség (például a gyomor- és vastagbélrák) kialakulásának valószínűségét is mérsékelheti. Magas vérnyomás esetén szintén jótékonyan hat.

Konyhai ötletek

Aki nem kedveli a fokhagymaaprítást, vásároljon fokhagymanyomót. A hámozást egyszerűsíti, ha a növény oldalát megnyomogatjuk egy nagy kés lapjával. A fűszernövényt hűvös, sötét helyen, például szekrényben tartsuk: a hűtőben gyorsabban kihajt.

Grillezéshez tegyünk egy egész fej fokhagymát is a rácsra. Időnként forgassuk meg. Akkor készült el, ha a héja sötétbarnára színeződött és könnyen lehúzható.

A fokhagyma szinte bármelyik, csirkéből, halból, bárányból, marhahúsból vagy tofuból készült étel ízesítésére alkalmas.

Vaj helyett használjunk sült fokhagymát a kenyérhez, vagy adjuk krumplipüréhez, illetve tésztához. Sütés előtt szedjük gerezdekre a fokhagymát, majd terítsük el őket egy tepsiben héjastul. Szórjunk rájuk egy kevés olívaolajat és sót, majd süssük őket puhára 190°-on, nagyjából 30 perc alatt, a tepsit időnként megrázogatva. Ezután a fokhagyma húsa egyszerűen kinyomható a héjából.

A zúzott fokhagymát a rizses vagy egyéb, gabonával készült ételekhez még főzés előtt adjuk hozzá.

Pirítsunk zöldségeket, például spenótot, gombát vagy édesköményt fokhagymával kevert olívaolajban.

Készítsünk fokhagymás-mustáros marhapácot dijoni mustár, rozmaring, olívaolaj, balzsamecet, fekete bors és (sok) aprított fokhagyma felhasználásával. A húst legalább 2 órán át pácoljuk a hűtőben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések