A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szakértő: A szakmaiság álarca alatt valójában politikai jelentést készített a LIBE-bizottság

Csütörtökön mutatták be az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) készülő magyar különjelentés tervezetét Brüsszelben.
„Úgy tűnik, az Európai Parlamentben szabad gyalázni egy országot, illetve a demokratikusan megválasztott kormányát, azonban ha minderre valaki válaszol, megsértődnek” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a LIBE-bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A LIBE-bizottság már hosszú ideje koncepciós eljárást folytat Magyarországgal szemben. Az általuk megfogalmazott jelentés minősített hazugságokat tartalmaz hazánkról – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1-en emkékeztetett: amikor ennek a tervezetnek az előtervezetét bemutatták tavaly év végén, már akkor is szerepelt benne, hogy különböző okok miatt az Európai Parlament javasolja, hogy indítsák el hazánkkal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárást, amit „uniós atombombának” is szokás nevezni.

Mint mondta, az egész eljárás arról tanúskodik, hogy a „gombhoz varrják a kabátot”, tehát megvan az a cél, amit el akarnak érni, és ehhez hoznak „bizonyítékként” különféle jogi félreértéseket, publicisztikai fordulatokat és téves állításokat, és ezeket gereblyézik össze egy dokumentumban.


Véleménye szerint párhuzamos monológok zajlanak például a magyar jogállamiságról, ugyanis itt lényegében nem jogi kérdésekről van szó. Azok a kritikák, amelyeket ez a jelentés megfogalmaz, azokat jogilag nem lehet alátámasztani, félreértések, csúsztatások, jogszabályi alapjuk nincs, ezek politikai állítások.

Ezért bármennyire szeretnék ezt a LIBE-jelentés egy szakmai, objektív dokumentumnak beállítani, mégiscsak egy politikai jelentés. Erre az „álcára” pedig azért van szükség, mert itt világnézetek harcáról és szuverenitásról van szó. Itt tehát nem jogállamisági vita zajlik, hanem ahogy a jelentés készítője, Judith Sargetini is elismerte: arról vitáznak, hogy beleszólthat-e az unió olyan területeket nemzetállami szabályozásába, amelyeket nem az ő hatáskörükbe tartoznak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések