A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közel-keleti vagy afrikai diktatúrák jellemzőit sorolja fel Sargentini koncepciós jelentése

A testület szerint is indokolt a hetes cikk szerinti eljárás. Lomnici Zoltán szerint közel-keleti vagy afrikai diktatúrák jellemzőit sorolja fel Judith Sargentini, „tételesen hazugság” az összes megállapítása.
Újabb brüsszeli szakbizottság fogalmazott meg kritikát a magyarországi korrupciós helyzetről. Ezúttal az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottsága fogadta el a témában készült véleményét, amely szerint a korrupció hatással van az uniós források felhasználására. Ezt a véleményt is csatolni fogják az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának Magyarországról készülő jelentéséhez.

Judith Sargentini, a holland zöldpárti képviselőnő készítette a jelentést, 12 pontban fogalmazta meg az aggodalmait Magyarországgal kapcsolatban, az alkotmányos rendszer működésétől a szociális jogokig.

Sargentini szerint indokolt lenne a hetes cikk szerinti eljárás elindítása

Úgy érzi, hogy problémák vannak az igazságszolgáltatás függetlenségével, az adatok védelmével, a szólásszabadsággal, az akadémiai szabadsággal, valamint a vallás- és a gyülekezési szabadsággal kapcsolatban.

Szerinte az egyenlő bánásmóddal sincs minden rendben Magyarországon, valamint nem érvényesülnek maradéktalanul a kisebbségek jogai. Ezen kívül kifogásokat fogalmazott meg a migránsok, illetve a menedékkérők jogaival kapcsolatban.


Mindebből azt a következtetést vonta le, hogy Magyarországon sérülnek azok az alapvető értékek, amelyek az Európai Unió szerződésének kettes cikkelyében szerepelnek, és ha ez így van, akkor szerinte indokolt lenne a hetes cikk szerinti eljárás elindítása.

A vita napján kapták meg a jelentést a képviselők

A jelentés már most is publikus, hiszen két héttel ezelőtt már tartottak erről egy vitát, azt azonban nem lehetett a tervezet prezentációjának nevezni, mivel nem a megfelelő időben osztották ki a képviselők között, hanem a vita napján.

Ez továbbra is egy jelentéstervezet, akkor lesz belőle határozat, ha megszavazza az Európai Parlament is. Május közepéig lehet benyújtani módosító indítványokat, a szakbizottság várhatóan júniusban szavaz róla, és úgy tudni, szeptemberben kerül majd a plénum elé – közölte az M1 brüsszeli tudósítója.

Megvonnák az uniós forrásokat Magyarországtól

Komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT), amely nagy többséggel szavazta meg szerda délelőtt a témával kapcsolatos véleményét. Az elfogadott szövegben kiemelték: „a korrupció jelenlegi szintje, az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya, illetve a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással van az uniós források magyarországi felhasználására”, ez pedig sértheti az EU alapértékeit, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

A szakbizottságban még március végén vitáztak a kérdésről, amely azért volt napirenden, mert az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentéséhez többek között a CONT is csatolni fogja a véleményét.

A szakbizottság átmenetileg megvonná az uniós forrásokat azoktól a tagállamoktól, amelyek nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez – közölte az M1 brüsszeli tudósítója.

Afrikai diktatúrák jellemzőit sorolja fel Sargentini

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán elmondta: a jog a kockázat büntethetőségét, szankcionálhatóságát nem ismeri. „Azt is mondhatnánk, hogy ez már a gondolatrendőrség kategóriája” – fogalmazott.

Judith Sargentini arról beszél, hogy vannak bizonyos jogi, egyébként európai, jogállami megoldások Magyarországon, amelyek nem feltétlenül illeszthetők be az uniós szabványokba – nyilatkozta Lomnici Zoltán.

Hozzátette: itt azonban mindig megakad az Európai Unió bármely vezetője, hiszen a jogállamiságnak nincsen meghatározott, tankönyvekben rögzített definíciója, nincsenek olyan intézmények, amelyek kötelezően kell, hogy legyenek egy tagállamban.

Lomnici Zoltán kijelentette: közel-keleti vagy afrikai diktatúrák jellemzőit sorolja fel Judith Sargentini, „tételesen hazugság” az összes megállapítása.


Össze kell fogniuk a visegrádi országoknak

Brüsszel azt tervezi, hogy az uniós támogatásokból több tízmilliárd eurót elvon Kelet-Közép-Európától – olvasható a Financial Times cikkében. A brit lap szerint Lengyelországtól, Magyarországtól és a Csehországtól átirányítanának bizonyos forrásokat a gazdasági válság sújtotta országokhoz, például Görögországhoz és Spanyolországhoz.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a V4-országoknak össze kell fogniuk ahhoz, hogy kivédjék az új irányt az Európai Unióban.

Szijjártó Péter szerint politikai alapon támadják Magyarországot

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) készülő magyarországi különjelentése egy koncepciós eljárás alapdokumentuma – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva szerdán. A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a készülő jelentésben válogatott hazugságok, olyan ténybeli tévedések vannak, amelyek az egész dokumentum hitelességét megkérdőjelezik. A miniszter szerint ez a döntés is csak úgy értelmezhető, mint egyes brüsszeli intézmények újabb politikai alapú támadása Magyarországgal szemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések