A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiszivárgott: így tör be a telefonokba, számítógépekbe, tévékbe a CIA

Titkosszolgálati módszereket bemutató csomagot tett közzé  a WikiLeaks.
Az iratok állítólag a CIA által használt szoftvereket és módszereket mutatják be, egészen pontosan azt, hogyan tör be az amerikai titkosszolgálat okostelefonokba, számítógépekbe és még az internethez kapcsolódó tévékészülékekbe is.

Julian Assange, a szivárogtatásokra szakosodott WikiLeaks alapítója a Twitteren azt üzente, hogy “ez a történelem legnagyobb kiszivárogtatása a hírszerzés területén”.

A dokumentumok állítólag a titkosszolgált Kibernetikai Hírszerzési Központjából származnak, amely Langleyben működik, és “egy ottani, elszigetelt, magas biztonsági fokozatú hálózatból kerültek ki”.

Ha valódiak az akták, az igen rosszul érintheti a CIA-t, az AP hírügynökség szerint a kiszivárogtatás katasztrofális csapást jelenthet az amerikai hírszerző közösségre. Mint egy megkérdezett szakértő megjegyezte, nem lepné meg, ha “az ottaniak közül soknak megváltozna vagy éppen véget érne a karrierje”.

A WikiLeaks további hat adag dokumentum közzétételét ígérte “Vault 7” összefoglaló néven.

Ez “az első közzétett adag már elhomályosítja mindazt, amit Edward Snowden három év alatt közzétett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő és lehallgató tevékenységéről” – véli Assange.

A kiszivárogtatott dokumentumok között hackertámadásokra használt számítógépes programok, rosszindulatú szoftverek, kibernetikai fegyverek és hozzájuk kapcsolódó magyarázatok vannak.

Egy olyan személytől származnak, aki hozzájuk férhetett, mert a WikiLeaks szerint a CIA elvesztette felettük az ellenőrzést. “A CIA nemrég elvesztette az ellenőrzését a hackelésre használt arzenáljának nagy része fölött. A gyűjtemény illetéktelen kezekbe került, és állítólag az így hozzáférő egyik személy adta át az oldalnak.

Az üzenet egyik részlete kitér arra is, hogy a CIA az Egyesült Államok frankfurti konzulátusán működteti az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát támadó titkos hackerközpontját. Van a dokumentumok között sok olyan is, amely az Oroszországtól és más országoktól kölcsönzött digitális kémkedési technikákról szól.

A WikiLeaks alapítója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dokumentumok között nincsenek “töltött” – vagyis ebben az állapotban használható – kibernetikai fegyverek, mert elővigyázatosságból hatástalanították őket, és azt akarják, hogy közmegegyezés jöjjön létre a dolog politikai és műszaki vonatkozásairól, akárcsak arról, hogy az ilyen fegyvereket miként lehet kielemezni és leszerelni.

A The New York Times szerint a közzétett dokumentumok néhány oldala akár egy kémregénybe is jól illene. Az iratok több szigorúan titkos hackerprogram működését is bemutatják. Az egyik ilyen a Weeping Angel, melyet a Samsung okostévéken át történő szobalehallgatásra használt az amerikai hírszerzés. Ezzel ugyanis a tévékészülék még látszólag kikapcsolt állapotában is minden beszélgetést rögzít a szobában, majd a hangfájlokat elküldi a CIA szerverére.

Érdekesség, hogy a Samsung még két éve kiadott egy figyelmeztetést a tévéivel kapcsolatban. Akkor azt üzenték a tévétulajdonosoknak: kerüljék a személyes dolgok megbeszélését a tévé előtt azok, akik Samsung Smart TV készülékkel rendelkeznek, és a tévén nincs kikapcsolva a hangvezérlés funkció.

A gyártó később hozzátette, hogy ők maguk nem kísérik figyelemmel a nappali szobában történő beszélgetéseket. Egyébként is nagyon komolyan veszik a fogyasztók adatvédelmi érdekeit, s mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne lehessen jogosulatlanul összegyűjteni és felhasználni személyes adataikat.

A CIA az AP hírügynökség magyarázatot kérő, megismételt kérdéseire azzal válaszolt, hogy “nem nyilatkoznak az állítólagos hírszerzési dokumentumok hitelességéről és tartalmáról”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések