A gazdagon ízesített, puha, illatos hot cross bun Angliában az egyik kedvenc húsvéti sütemény. Sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos zsemle.
Az édes, fűszeres zsemléket Angliában egész évben készítik, húsvétkor azonban kereszt is kerül a sütemény tetejére. A nagypénteki menüsorban fontos helye van. Kevert és kelt tészta is lehet az alapja. A hot cross bunból nem hiányozhat a mazsola és egyéb más aszalvány.
Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg liszt
8 dkg mazsola
8 dkg joghurt
5 dkg vaj
5 dkg aszalt áfonya
3 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1 db narancs
1 db tojás
1 kávéskanál szegfűszeg
8 dkg mazsola
8 dkg joghurt
5 dkg vaj
5 dkg aszalt áfonya
3 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1 db narancs
1 db tojás
1 kávéskanál szegfűszeg
KERESZTHEZ
5 dkg liszt
2.5 dkg vaj
2 evőkanál víz
SZIRUPHOZ
5 cl víz
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A langyos tejhez keverd hozzá a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a fahéjat, a szegfűszeget, a mazsolát, az aszalt áfonyát és a reszelt narancshéjat. Ezt követően rakd hozzá a tojást, a puha vajat, az olajat és a joghurtot, majd a megkelt élesztőt. Jó alaposan dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg a tészta elválik a kezedtől, az edénytől, és szép fényes lesz. Meleg helyen keleszd körülbelül 40 percig.
Amikor a tészta a duplájára nő, gyúrd át, majd formázz belőle 10-12 zsemlét. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és keleszd még 15 percig.
Addig keverd össze a lisztet az olvasztott vajjal és a vízzel. Arra figyelj, hogy ne legyen túl híg a massza. Ezzel rajzolj keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból pár perc alatt főzz szirupot, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos lesz.

0 Megjegyzések