A sokféle zöldségből és marhahúsból készülő borscs annyira laktató és sűrű, mint az egytálételek.
A borscs amellett, hogy ízletes, a sok zöldség miatt igazi vitaminbomba is. Nagyon népszerű a szláv országokban, és szinte mindenkinek megvan a saját családi receptje. Nem a leggyorsabb étel, mégis megéri a fáradozást. Minél többször melegíted, annál finomabb lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg marhahús
4 db krumpli
3 db sárgarépa
2 db cékla
2 db vöröshagyma
1 db karalábé
1 db kisebb káposzta
0.5 db zeller
1 db petrezselyemgyökér
3 evőkanál paradicsompüré
3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 db babérlevél
bors
só
tejföl
Elkészítés:
A húst mosd meg, kockázd fel, rakd egy lábasba, add hozzá a babérlevelet, a fokhagymát, dobj hozzá sót és borsot. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzd forrástól számítva körülbelül egy-másfél órán át.
Közben tisztítsd meg a zöldségeket, vágd fel a zellert, a répát, a karalábét és a petrezselyemgyökeret, a céklát pedig szeld csíkokra. Aprítsd fel a hagymákat, és pirítsd az olajon üvegesre. Dobd be mellé a többi zöldséget, és folyamatosan kevergetve párold három-öt percig. Add hozzá a paradicsompürét, és ízlés szerinti borsot. A hús levéből önts hozzá keveset, és főzd 10 percig. Ezt követően tedd hozzá a felkockázott krumplit és a legyalult káposztát, majd főzd még 15 percig, vagy amíg minden puha nem lesz.
Mikor a hús már megfőtt, szűrd le, rakd hozzá a zöldségekhez. Végül szórd hozzá a kaprot is, és az egészet forrald össze. Tálalásnál kanalazz tejfölt a borscs tetejére, úgy még finomabb.
0 Megjegyzések