Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Már az ókori népek is tudták, számtalan ehető zöldleveles növény remek ízesítő

Nekünk is érdemes kipróbálni, hogy például egy olyan alapételünk, mint a krumplipüré hányféle variációban tálalható, ha készítésekor más-más zöldfűszert használunk hozzá.
A legnépszerűbbek a petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű. Ha van éppen friss, akkor azt, de nagyszerűek a szárított, morzsolt változatok is, melyeket, ha jól tárolunk, mindig kéznél vannak a konyhában. A jó tárolás azt jelenti, hogy az eredeti, jól visszazárt zacskóban vagy sötétebb (pl. zöld) üvegben őrizzük. De ne a tűzhely feletti polcon, szekrényben, mert az ott felszálló gőz nem tesz jót nekik. Alapszabály, hogy a szárított vagy őrölt fűszereket a főzés elején, a frisseket pedig mindig a végén tesszük az ételhez.

Arányok

A szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert jóval kisebb az aroma-és illóolajtartalmuk.

Házilag keverve

A francia Provence-ról elnevezett provence-i fűszer rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, majoránna vagy oregánó, borsfű, turbolya, lestyán és tárkony keveréke. Jellegzetes aromáját a levendulavirág adja.

Az olasz Toscana zöldfűszerkeverékének alapja: bazsalikom, oregánó, zsálya, majoránna, tárkony, koriander, kakukkfű.

Persze, ahány tájegység, annyi változat, így mi is kísérletezhetünk bátran, nem csak zöldfűszerekkel. Lehet tenni bele fokhagymaport, őrölt babérlevelet vagy akár ánizst is.

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

60 dkg darált pulykahús
1 szelet szikkadt kenyér, tejbe áztatva, kicsavarva
1 tojás
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1-1 ek. morzsolt rozmaring, bazsalikom és kakukkfű
16 db mini mozzarellagolyó
bő olaj a sütéshez
16 szelet bagett
salátalevelek, kápiapaprika a díszítéshez

Elkészítés:

1. A kenyeret beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük.

2. A húst a kenyérrel, a tojással, a hagymákkal, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal egy porcelántálban összekeverjük. Lefedve a hűtőben 1-2 órát pihentetjük, majd a masszát 16 részre osztjuk. Mindegyiket 1-1 sajtdarabbal golyóvá formázzuk. A sajt éppen középre kerüljön, hogy lehetőleg ne folyjon ki sütés közben.

3. A bő, de nem túl forró olajban kisütjük őket. Fontos, hogy a sajt átmelegedjen, a fasírt pedig ne süljön túl. (Olajjal megspriccelve sütőben is süthető.)

4. A fasírtokat salátalevéllel letakart, pirított bagettszeletekre tűzzük fogvájóval, bazsalikommal és kápiadarabkákkal díszítve tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések