A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házi, kézzel nyújtott rétes meggyes-mákos töltelékkel - Pont ilyet sütött a nagyi is

A meggyes-mákos rétes akkor az igaz, ha a tésztáját is te készíted.
Ez a házi meggyes-mákos rétes visszarepít a gyermekkorodba. Akkor tökéletes, ha a lapok vékonyak, a hagyományos tölteléket pedig egy kicsit felturbózod. Friss híján mirelit gyümölcsöt és befőttet is használhatsz. Ha ezt megkóstolod, elfelejted majd a boltit.

Hozzávalók 20 darabhoz:


60 dkg liszt 
5 dkg olvasztott, langyos zsír 
2,5 dl víz 
1 tojás 
1 kávéskanál 
20%-os ecet 
csipet só

TÖLTELÉKHEZ 
40 dkg darált mák 
30 dkg magozott meggy 
20 dkg cukor 
5 dkg mazsola 
1,5 dl tej 
1 dl víz 
2 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés:


A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, a közepébe fúrj lyukat, ebbe üsd a tojást, majd öntsd bele a megolvasztott zsírt és a sóval elkevert vizet. Gyúrj belőle sima, fényes tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezedtől. Ha kész, egy liszttel megszórt deszkán oszd két cipóra, mindkettőt kend meg olvasztott zsírral, majd egy tányérral letakarva pihentesd a hűtőben egy órát.

Közben készítsd el a tölteléket, hogy minél gyorsabban dolgozhass majd, és a tészta se száradjon ki. A mazsolát vízzel forrázd le, és hagyd, hogy megszívja magát. A cukorból, a tejből és a vízből főzz szirupot. Öntsd le vele a darált mákot, majd keverd hozzá a citromhéjat, a meggyet és a lecsepegtetett mazsolát. Ha túl nedves a massza, zsemlemorzsával száríthatod, ellenkező esetben forró tejjel hígíthatod.

Terítsd le az asztalt egy tiszta konyharuhával, szórd meg liszttel, és tedd a közepére a cipót. Kend meg újra olvasztott zsírral, majd a kézfejed segítségével, mindig alányúlva, körkörösen haladva, nyújtsd az asztal széle felé óvatosan, hogy ne lyukadjon ki. Ha már elég vékony, vágd le a széléről a vastagabb részt. Hagyd száradni pár percig, majd locsold meg zsírral, hajtsd fel mind a négy szélét, és újból permetezd meg.

A hosszabbik oldalára halmozd végig a meggyes-mákos tölteléket, és a terítő segítségével tekerd fel. Kend meg a tetejét, tedd kizsírozott tepsibe, és 200 fokon 20-25 perc alatt süsd pirosra.

Ha tetszett a cikk kattints ide 
Csatlakozz facebook oldalunkhoz 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések